top of page
  • Team BKNews

Сътрудничество между Варна и Нинбо: китайският град беше осветен в цветовете на българското знаме


Снимка: Alex Rashkov


По повод икономическото сътрудничество между Китай и страните от Източна и Централна Европа българският трибагреник огря китайския град Нинбо.


От този китайски град започвал древният морски път на коприната, а днес Нинбо, който има над 7 млн. жители, е важно пристанище на Китай.


Отношенията на активно сътрудничество и доверие в сферата на икономиката, образованието и културата между Варна и Нинбо започват през 2004 г. През 2014 г. се проведе международен бизнес форум във Варна с гости от Нинбо, а месец по-късно делегация от морската столица, водена от кмета Иван Портних, участва в Седмицата за икономически и културен обмен между Китай и страните от Централна и Източна Европа. По време на визитата бяха подписани споразумения за сътрудничество между ВСУ „Черноризец Храбър” и три университета от Нинбо - Dahongyion University, Wanli University и Ningbo University, както и между Търговско-индустриалната камара във Варна и с камарата на Нинбо.


През 2019 г. Варна и Нинбо отбелязаха 15 години от официалното установяване на побратимени отношения между двата града. На 24 юни същата година в Ningbo Grand Theatre се състоя симфоничен концерт, на който солистите на Държавна опера - Варна Илина Михайлова и Пламен Димитров изпълниха произведения на Щарл Гуно, Жорж Бизе, Джоакино Антонио Росини, Джузепе Верди, Liu Chi, Wu Zuqiang Du Mingxin, Chen Gang и He Zhanhao


Инициативата „Открий Нинбо“ се състоя пък на 21 септември 2019 г. в Морската градина във Варна. Освен че бяха представени традициите на древен Китай, се проведе и състезание, в което голямата награда беше пътуване до Нинбо.


От 8 до 11 юни пък тази година ще се проведе Международната изложба на стоки и услуги от Китай и страните от Централна и Източна Европа в град Нинбо.

Comments


bottom of page