top of page
  • Team BKNews

Тайфун връхлетя Япония и взе жертви


Тайфунът Нанмадол донесе свирепи ветрове и рекордни валежи в Западна Япония в понеделник. Една от най-големите бури от години насам връхлетя страната и уби най-малко двама души, прекъсна транспорта и принуди производителите да спрат дейността си.


Премиерът Fumio Kishida отложи пътуването си за Ню Йорк, където трябваше да държи реч пред Общото събрание на ООН.

Отложих планираното си заминаване днес, за да прегледам щетите, причинени от тайфуна, и да предприема всички възможни мерки за възстановяване. Ако обстоятелствата позволяват, ще тръгна утре сутринта. - заяви той пред репортери.

Тайфунът в Япония, 14-и за сезона, достигна сушата близо до град Kagoshima късно в неделя, преди да връхлети западния остров Kyushu и да се втурне към главния остров Honshu понеделник сутринта.


Река в префектура Miyazaki, Kyushu, преля, наводнявайки полета и пътища, показаха кадри от държавната медия NHK. Друго видео показва къща край река, наполовина надвиснала над поток; ламаринен покрив, откъснат от бензиностанция, и съборен билборд, надвесен над улица от върха на сграда.


Трябва да останем много бдителни за силни дъждове, бури, високи вълни и бурни вълни - каза служител на Японската метеорологична агенция (JMA) на пресконференция.

NHK съобщиха за мъж, намерен мъртъв в колата си, която била потопена до покрива в средата на поле, докато друг мъж е починал, след като е бил в капан на свлачище.


Друг човек е изчезнал, а поне 87 души са ранени.


Около 340 хил. домакинства, повечето от които в Kyushu, са били без електричество рано в понеделник, заяви Министерството на търговията, Kyushu Railway Co са спрели дейностите в Kyushu и Japan Airline Co Ltd, а ANA Holdings са отменили около 800 полета.


Бурята отново достигна сушата в префектура Shimane в Западен Honshu, след като проследи бреговата линия по-рано в понеделник, и се насочи на изток с около 35 км в час.


Бурята ще се насочи към Японско море за втори път и ще проследи крайбрежието на север от Honshu във вторник, преди да пресече сушата и да се премести на североизток към Тихия океан, прогнозира агенцията.


Очаква се до 400 мм дъжд в централния японски район Tokai, индустриалното сърце на нацията, през следващите 24 часа, се казва в съобщението.


Повечето училища пък така или иначе бяха затворени в понеделник заради официален празник.


Източник: ReutersComments


bottom of page