top of page
  • bknmoni

Турското правителство ще разследва к-попа след обвинения, че е вреден за младите хора

Актуализирано: 2.01.2023 г.

Множество коментатори и официални лица в Турция излязоха с обвинението, че корейската музика застрашава традиционните ценности.

Ако не сте от Турция, ще се изненадате, щом научите, че тук се намира една от най-големите к-поп фен бази в света. Според официални данни, турските фенове са на 10-о място в класацията за отделяне на време за гледане на корейско съдържание и на 9-о място за харчене на пари за тази цел (108 щатски долара на човек за година). Въпреки това животът във фендъма в Турция е застрашен, тъй като правителството смята да разследва к-попа за потенциална вреда върху младото население.


На 10 август тази година три момичета (на възраст 11, 13 и 15 години) станаха сензация в Турция, след като медиите са съобщили, че са опитали да избягат в Южна Корея без разрешение от родител или документ. Напротив, момичетата са казали на родителите си, че отиват на пикник в Истанбул, най-големия град в Турция, но не се прибират у дома на 9 август вечерта.


Когато разтревожените родители на момичетата се свързали с полицията, от там установили, че трите са събрали дрехите си, изключили са мобилните си телефони, преди да излязат, което доказало, че те са избягали. За щастие обаче, специален полицейски екип е успял да ги открие в безопасност на плажа в Истанбул същата вечер.

В изявление пред турската телевизия NTV младите момичета шокират гражданите като разкриват любовта си към корейската музика и драми, които ги накарали да избягат в Южна Корея. По-късно един от бащите на децата заяви, че не са се опитали да избягат от страната, въпреки любовта си към Корея, като са му казали:

Не можем да отидем [в Корея]. Как бихме постъпили така?

Майката на едно от момичетата


Въпреки това историята се разпространи из цялата страна, което провокира турските нетизени, които нарекоха инцидента "Специална операция BTS". Сега, изглежда, че страхът е накарал министъра на семейството и на социалните услуги да постави к-попа под разследване.


Според турския вестник Milliyet, разследването се основава и на обвинения от официални лица, които казват, че к-попът застрашава младежта. Въпреки това изглежда, че цялата загриженост се основава на гледната точка срещу LGBTQ+ общността. В обвиненията се казва:

К-попът кара младите хора да се отклонят от традиционните ценности, да отхвърлят семейството си и да водят начин на живот "без пол".

VICTON на концерт в Турция


Още през 2019 г. един от турските коментатори обвини BTS в това, че "са част от глобалния план за създаване на общество без пол", а заглавието на статията е "Хомосексуалните армии идват". Скоро след това детски психиатър в страната беше цитиран, казвайки, че така наречената андрогиния на BTS може да създаде „объркване“ на половата идентичност при младите хора.

F. T. Island на концерт в Турция


Междувременно експерт по дигитална комуникация заяви, че к-попът насърчава младите хора "да избират сексуалността си след юношеството въз основа на индивидуалната воля". По това време държавната информационна агенция призова турското правителство да предприеме действия срещу „културната инвазия“ на к-попа, която според тях е насочена специално към младите хора от консервативен произход.

Derya Yanık - министър на семейството и социалните услуги


В момента Министерството на семейството и социалните услуги провежда проучване, за да определи дали корейската музика представя вредно онлайн съдържание, което може да повлияе негативно на младите хора. Като част от това разследване правителството следи социалните медийни платформи, включително Twitter и YouTube. Длъжностни лица пред вестник Hürriyet казаха:

Корейските поп групи предизвикват възхищение по целия свят чрез снимки и различен стил музика, като също така използват социалните мрежи ефективно.

Според Туитър, Турция е на 19-о място в света по брой туитове, свързани с корейската музика за миналата година.

Естествено, много хора са отрекли твърденията, че к-попът е вреден за младите хора. Alptekin Keskin, учен, изследващ въпроса, каза, че момичетата, които са опитали да избягат в Корея, са "изключение", отколкото "тренд". Keskin уточни още, че обвиненията идват от „консервативни групи, които се стремят да заклеймят к-попа като движение, което насърчава LGBTI начина на живот, общество, свобода от пола и всичко, което кара младите хора да се самоубият и какво ли още не“.

Super Junior в Турция


Keskin също заяви, че феновете използват броя последователи в социалните мрежи, за да отрекат обвиненията чрез хаштагове и онлайн движения.

В интервютата, които проведох с феновете, те ми казаха, че корейските идоли им предават послание за уважение към околните.

Междувременно турските фенове от дълго време се разправят с настроенията против този жанр. През 2019 г. фенове заявяват пред Ahval News, че откриват прилики между корейската и турската култура. Те също така отбелязаха ползите от музиката и драмите, включително изграждането на общност с еднакви интереси със стремеж към изучаването на втори език.

Miss A на сцената пред турските фенове


Докато разследването продължава, много турски фенове на к-попа са загрижени, че скоро може да им бъде забранено да слушат корейски песни или да говорят за любимите си групи и драми онлайн. Правителството обаче тепърва ще прави изявления, потвърждаващи, че така обичаният жанр е изложен на пълна забрана. Източник: Koreaboo

Comments


bottom of page