top of page
  • albenacacheva

Традиционен корейски танц с маски почти сигурно ще бъде включен в списъка на ЮНЕСКО


Традиционният корейски танц с маски, или "talchum" на корейски език, почти сигурно ще бъде включен в списъка на ЮНЕСКО за нематериално културно наследство.


Според началната страница на ЮНЕСКО във вторник Talchum, танцова драма с маски в Република Корея", е била препоръчана за вписване по време на заседание на подгрупата на Междуправителствения комитет за опазване на нематериалното културно наследство.

Окончателното решение ще бъде взето по време на 17-ото заседание на комисията следващия месец.


Южна Корея има 20 вписвания в листите на ЮНЕСКО за нематериално културно наследство - Представителния списък на нематериалното културно наследство на човечеството и Списъка на нематериалното културно наследство, което се нуждае от спешна защита. Сред тях е и "ssireum", или традиционната корейска борба, която беше включена през 2018 г. след съвместни усилия на Южна и Северна Корея.


Talchum съчетава танц със съпътстващ разказ и има характеристиките както на сценично изкуство, така и на драма.


Подобно на други традиционни корейски общински изпълнения, talchum разчита на хумора и сатирата, за да изобрази социални проблеми.


Този жанр включва двустранно взаимодействие, като се разчита на реакцията на публиката, като например викове и освирквания, за да се развие шоуто.

Администрацията за културно наследство отчита влиянието на talchum върху съвременните изкуства на Корея при кандидатстването му за включване в списъка на ЮНЕСКО.


Според агенцията многократното пресъздаване на talchum в корейската история е помогнало за укрепване на идентичността и приемствеността на корейската общност.

Talchum има много различни варианти в зависимост от регионите. Понастоящем 13 регионални версии, включително тези от Tongyeong, Yangju и севернокорейския окръг Pukchong, са класифицирани като национално нематериално културно наследство.


Източник: The Korea Times

Yorumlar


bottom of page