top of page
  • Team BKNews

the GazettE споделят за новия си албум, целите си и още


the GazettE наскоро издадоха десетия си албум MASS на CD и дигитално в Европа чрез JPU Records.


Честито! Десети албум! Това е голям етап. Бихте ли ни разказали за първото си голямо издание? Какви бяха вашите чувства и надежди в онези дни?

RUKI: Първият албум, който издадохме с мащабен договор, беше вторият ни NIL. Поглеждайки назад към онези дни, има някои неща, които са същите като днес. Никога не съм осъзнавал, че съм бил нито „инди“ или „голямо име“, и все още се чувствам така и сега. Моят фокус винаги е бил върху работата и как да продължаваме да изненадваме феновете.
URUHA: По онова време не знаех, че голям дебют е опция за GazettE, така че всъщност нямах никакви очаквания. И оттогава не се е променило много, нашата движеща сила остава същата; за да продължим да правим песни и изпълнения според възможностите си.
AOI: Никога не съм очаквал да бъда в група, която може да направи до десет албума! Бих искал да благодаря на всички фенове, които ни подкрепиха по пътя.
REITA: Спомням си, че отчаяно се опитвах да направя първия албум, без да знам правилния начин да го направя, но работех с надеждата, че можем да направим нещо, което много други хора ще слушат. Това усещане продължава да става все по-силно и по-силно.
KAI: Честно казано, никога не съм очаквал да бъда в група, която ще продължи толкова дълго! Това е благодарение и на всички фенове от цял свят, които ни подкрепиха! Благодаря ви много.

Имахте ли списък с неща, които искахте да постигнете тогава?


RUKI
RUKI

RUKI: Едно от нещата, които исках да постигна тогава, беше да надграждаме дейностите си на живо, да свирим на малки места и да изградим пътя си към група, която свири на големи концертни зали или арени. Естествено, исках и колкото се може повече хора да знаят за групата. Сега се фокусираме върху усъвършенстването на нашето шоу на живо и върху развитието на нашата музика.
URUHA: По това време основната ми цел беше да продължавам да изпълнявам на все по-големи и по-големи шоута.
AOI: Мисля, че те бяха почти същите като на другите групи, израснали около музикалната сцена от 80-те до 90-те, въпреки че мисля, че постигнахме почти всички от тях.
REITA: Никога не бих си поставил цели по отношение на продажбата на определено количество компактдискове или изпълнението на редица представления. Целта ни беше да бъдем готина група.
KAI: Не помня никакви ясни цели, освен винаги да се стремя към върха!

Постигнахте ли всичко от списъка?

RUKI: Все още не, но в известен смисъл нямаме цел.
URUHA: Разбрах, че това е цел, която винаги можем да надграждаме.
AOI: Брои ли се, че като хора сме разпознавани и стананахме професионални музиканти?
РЕЙТА: Още не, но винаги се приближаваме с една крачка.
KAI: Все още се опитваме.

Променя ли се напредването на GazettE по начини, които не сте очаквали?

RUKI: Мисля, че това е различно от това, което първоначално си представях за нас, но по добър начин.
URUHA: Ние всъщност не сме се развивали по начина, по който се очаква, но това не е непременно лошо.
AOI: GazettE нито веднъж не са приветствали продуцент. Със сигурност ни даде безкрайна свобода, но отнема и много време, за да се развием. Насладих се на всички неочаквани обрати по пътя, така че съм много щастлив от постигнатия напредък, дори и от по-малките стъпки.
REITA: Отнема повече време, отколкото очаквах, но все още се развиваме.
KAI: Да успея да привлека внимание от цял свят, наистина е извън границите на въображението ми!

Когато за пръв път чух „NOX“ и 'LAST SONG' от сампъла на MASS, настръхнах от вълнение. Те звучат толкова свежо, модерно и различно от пусканото досега, но и в същото време типични за „The GazettE“. Струва ни се, че имате поне две песни във всеки албум, които наистина се открояват като различни от всичко, което сте правили преди. Това нещо, към което съзнателно се стремите, ли е?


URUHA
URUHA

RUKI: Много ще ме зарадва, ако усетите, че свежестта и еволюцията в групата са не само в тези парчета, но и в целия албум. Винаги в съзнанието ми при писането на песни е дали можем да развълнуваме както себе си, така и слушателя. Вярвам, че ако нещо ни вълнува, това, естествено, ще надъха и слушателя.
URUHA: Благодарен съм, че се чувствате така. Въпреки новия подход и нюанс на звученето ни, това, което стои в основата му, е очевидно GazettE.
REITA: Трудно е да направим нещо свое и да поддържаме нещата свежи, радвам се, че можете да разберете и оцените това.

Изглежда, че "Come back to the light" отеква през MASS. Това е и сред единствените случаи, когато в албума се използва английски, което го прави още по-специален и целенасочен. Това ли е ключова тема за MASS? Какви други теми има?

RUKI: "Come back to the light" може да се мисли като това как се чувстваме по отношение на изпълненията на живо по това време. Това е едновременно нашият основен смисъл и причината да правим музика. Пандемията ни принуди да сме на едно място, така че този албум дава надежда за тази ситуация.

Записването/продукцията /аранжиментът на този албум изобщо повлия ли се от извънредното положение? Много групи от JPU Records работеха изцяло онлайн за новите си албуми, за да избегнат човешки контакт. Как стана при MASS?


AOI
AOI
AOI: GazettE не беше изключение, и ние го направихме онлайн. Процесът беше безпрецедентен, завършвайки по-голямата част от процеса от композиция до мастеринг без контакт лице в лице.
KAI: Ние също свършихме голяма част от работата онлайн. Някои части бяха трудни, но успяхме да ги преодолеем бързо.

Какво слушахте наскоро? Ние прегледахме отново дискографията на The Offspring, тя направи пандемията малко по-приятна.

URUHA: За мен това бяха Bring Me The Horizon, Northlane и ZEDD.
AOI: Работих по MASS чак до последните минути на пускането, така че не ми остана много време да се отпусна и да слушам какво се случва в момента. Винаги работя върху рок музика, така че в последно време съм склонен да слушам джаз, когато съм сам.
REITA: Хей! The Offspring е една от любимите ми групи през последните 25
години! Все още ги слушам сега. Не очаквах, че другите ще ги слушат по време на пандемията. Когато дойдат в Япония, отивам да ги видя.
KAI: The Offspring, страхотно! Лично аз наскоро се интересувах от японския
изпълнител Ado-san.

Музикалните ви видеа винаги изглеждат като филми, особено BLINDING HOPE! Кои са някои от любимите ви филмови режисьори и техните произведения влияят ли пряко върху някои от вашите творби?


REITA
REITA

RUKI: Гледам много филми и музикални видеоклипове, независимо от жанра. Така че не бих казал, че конкретен режисьор е имал определено влияние, а по-скоро натрупването на осветление, работа на камерата и сглобяване на истории, които съм виждал до този момент, е това, което е отразено във видеото за „BLINDING HOPE“.

Както винаги, благодаря ви за чуждестранните издания и за световните турнета. Смятаме, че сте в много рядка позиция като група от Япония, която е оказала толкова голямо влияние в чужбина и сте обиколили света. Какви неща сте научили от тези взаимодействия и преживявания?


KAI
KAI

RUKI: Докато работим предимно от Япония, нашият материал достигна по целия свят. Чудесно е чувството да знаеш това. А що се отнася до турнето, опитът да се изявяваме на сцената в различни страни определено укрепи духа ни може би дори повече от музиката ни. Смятам, че GazettE в сегашния си вид е създаден от това.
URUHA: Това, което ми оказа голямо влияние, беше как начинът на общуване варира в различните държави, но феновете все още можеха да покажат своето вълнение и чувства край нас на сцената. Това наистина ми направи впечатление по добър начин.
AOI: Можех да го усетя в последното световно турне. Чувствах, че е преминало от „японската музика, която се радва на определена публика“ към много по-обща аудитория от „хора, които се наслаждават на шоу“. От тези преживявания започнах да мисля за всички наши проекти по начин, по който чуждестранните фенове също да могат да се насладят.
REITA: Страхотна мотивация е да знаеш, че хората по целия свят те подкрепят. Също така е интересно да се види, че песните, които карат тълпата да отпътува в чужбина, са различни от тези в Япония, забавно е да се забележат тези детайли.
KAI: Мисля, че тези преживявания в чужбина определено подобриха групата! Те разширяват кръгозора ни, както и влияят върху музиката, която правим!

Някакви финални послания за международните фенове, които са си купили MASS?

RUKI: Веднага щом пандемията е под контрол, the GazettE ще се върнем на сцената с най-новото. Моля, очаквайте, ние очакваме с нетърпение този момент.
URUHA: Благодарим за продължаващата подкрепа. Какво мислите за новия ни албум MASS? Колко щастлив би ме направил това отново да изпълнявам пред вас някой ден. Надявам се, че това време ще дойде и че ако имате възможност, ще дойдете и ще се присъедините към нас за турне!
AOI: Определено ще се върна в Англия, щом пандемията свърши. Подготвяме се за този ден и много го очакваме. Дотогава моля, слушайте MASS, за да повдигнете духа си. Също така не забравяйте да погледнете акаунтите на членовете в Туитър и Инстаграм. Така че ще се срещнем отново!
REITA: Благодарим ви, както винаги! Очаквам деня, в който ще можем да се вълнуваме с всички на турне. Дотогава се грижете за себе си и се забавлявайте. Наистина искам да се срещна с вас. Моля ви, слушайте MASS дотогава.
KAI: Не знам кога ще бъде, но определено искаме да направим друго световно турне! Моля, чакайте!

Източник: JPU Records

Превод: А. Георгиев
Comments


bottom of page