top of page
  • albenacacheva

Тайланд очаква туристически бум благодарение на БЛ драмите


Тайланд започна кампания за привличане на чуждестранни посетители и особено на японски туристи, използвайки популярността на продукциите за "момчешка любов", или БЛ драми, като притегателна сила.


На Mini Thai Festival, който се проведе в Осака в началото на юни, два щанда на видеодистрибутори бяха разположени в кът на "Thai BL", като привличаха тълпи от хора от сергиите за улична храна и изложението на бойния спорт муай тай. Службата по туризъм на Тайланд (TAT) раздаваше брошури, свързани с тайландския БЛ.


Известните в Тайланд като "Y серии" - препратка към японската художествена литература yaoi, която включва хомоеротични отношения между мъжките персонажи и е вдъхновение за драмите BL - някога са били гледани с предубеждение, но са получили признание благодарение на потенциала им да функционират като част от културния износ.

"Сърцето ми трепва, когато виждам тези сцени с красиви актьори, които се влюбват един в друг", казва Keiko Kobayashi, 58-годишна жена, която работи в Осака и се среща с приятели, за да пие тайландска бира на фестивала.

Тя става фен на жанра преди около година.

"Благодарение на тайландските BL драми започнах да научавам за Тайланд, към който преди това не проявявах интерес", споделя тя.

Бумът на тайландските БЛ драми стартира в Япония преди около две години от уста на уста, като големи продукции предизвикват шум в социалните мрежи. Тридесетгодишната Maya Murai, която работи в клона на TAT в Осака, разпознава туристическия потенциал и открива акаунт на офиса за тайландски БЛ в Twitter, който вече има над 20 000 последователи.


Тя вижда шанса да популяризира екскурзиите до Тайланд, след като открива, че 80 % от японските фенове на Thai BL никога не са били в страната от Югоизточна Азия.

От юни Тайланд отмени изискванията за карантина след влизане в страната и повечето други ограничения на COVID-19 за пътуващите до страната.


Когато офисът на TAT в Осака покани осем участници за пробна екскурзия, частично платена от офиса, до локациите, където са снимани сцени от БЛ драми в Тайланд в началото на юни, местата веднага биват заети. Това се превръща в обнадеждаващ показател за интереса на японските туристи към почивка, посветена на тайландската БЛ драма.


51-годишният ръководител на офиса Chanyuth Sawetsuwan казва, че бумът, наблюдаван в Япония, се е разпространил и в други азиатски страни и Южна Америка, което е накарало тайландското правителство да започне да позиционира драмите на BL като стратегическо съдържание, насочено към насърчаване на туризма.


Murai, който също е фен на тайландския БЛ, разказва:

"Понякога изпитвам ревност към актрисите, когато гледам любовни истории между мъже и жени. Но много жени са привлечени от БЛ драмите, защото могат просто да се радват на красиви мъже."

В действителност откровено емоционалната тематика и усмивките, които се наблюдават в тайландските БЛ драми, изглежда са спечелили сърцата на много японски фенове.

"През 80-те години на миналия век БЛ произведенията бяха популярни по-скоро в Япония, отколкото в Тайланд", заяви Rujirat Ishikawa, 38-годишен тайландски доцент в университета Aoyama Gakuin, специализиращ в японската манга култура.

През 90-те години на ХХ в. в Тайланд се създават фенклубове на японския БЛ.

Въпреки това явните сексуални описания, съдържащи се в самостоятелно публикуваните произведения, се превръщат в проблем, който води до намесата на тайландското правителство, и БЛ става табу в началото на 2000-те години.


Сцена с целувка на двама мъже в тайландски филм от 2007 г. предизвиква порой от критики, казва Ishikawa. Приблизително по същото време обаче някои хора започват да приемат в по-голяма степен хомосексуалността в тайландското общество.

"Тайландското общество се промени, което отвори пътя за редица местни тайландски драматични продукции", смята той.

В БЛ драмите се появяват сцени, в които момчета се разкриват пред членове на семейството си или демонстрират подобни прояви на смелост, което дава на зрителите представа за вътрешните им борби, казва Ishikawa.


Тайландските БЛ драми често завършват с щастлив край, според Ishikawa, създавайки "положителни чувства, за да се премахнат предубедените възгледи срещу сексуалните малцинства".


Източник: The Japan Times

ความคิดเห็น


bottom of page