top of page
Team BKNews

Тези 7 тайландски десерта ще ви донесат късмет


Храната и късметът са неразривно свързани в Тайланд, като се вярва, че това, което дъвчеш, може да има ефект върху перспективите ти напред. Така че, ако имате чувството, че нещата не се получават както искате, може да пробвате някое от тези сладки ястия.


Tuay Fu

Думата fu означава да увеличиш на тайландски и тези, които опитват десерта, се опитват да просперират. В допълнение към късмета, която носи, tuay fu има и сладък аромат заради сока от цветя. Тези тайландски задушени мъфини се приготвят без използване на фурна; вместо това се поставят в съд за пара, докато са готови. Десертът се състои от няколко различни съставки, включително оризово брашно, захар и мая.


Thong Yod

Thong значи злато и хранещите се с това се надяват да станат по-богати. Това е един от най-популярните тайландски десерти. Златните топки се правят от жълтъци от патешки яйца, смесени с оризово брашно, кафява захар и жасминова вода.


Med Kanoon

Med Kanoon е сладък, гладък десерт. Една от причините да се сервира на празнични събития като сватби е надеждата да осигури на новата двойка безпроблемен и сладък живот. Списъкът със съставките, от които се състои този десерт, не е особено обширен. Всичко, от което се нуждаят щастливите двойки, за да приготвят med kanoon, е moong dal (нарязан жълт боб moong), сол, бяла захар, кокосово мляко, яйчени жълтъци, листа пандан и вода.


Foy Thong

Яйцата се появяват в много тайландски десерти и foy thong не е изключение. Thong означава злато и се вярва, че десертът ще донесе на хранещия се по-дълъг живот. Този сладък десерт с настърган жълтък трябва да се направи на две отделни части, което води до малко по-дълго време за готвене, но определено си заслужава. Лесно се забелязва, тъй като е яркооранжев на цвят и със сигурност е по-жизнен от други десерти.


Khanom Chan

Khanom chan е традиционен тайландски десерт, който обикновено се сервира на щастливи събития, но също така е леснодостъпен през цялата година. Този двуцветен, наситен десерт се нарязва на малки кубчета с размер на хапка, като всяко се различава по цвят. Може да се състои от до девет слоя, като слоевете са подредени така, че цветовете да се редуват. Khanom chan обикновено е с квадратна форма, но десертът може да бъде нарязан на различни форми и размери за допълнителна декорация.


Ja Mong Gut

Приготвянето на Ja mong gut изисква известно време и отдаденост за правене, така че е малко по-трудно да се намери от други десерти в списъка. Часовете труд в допълнение към сложното дълбаене го правят рядка находка по тайландските улици. Десертът се прави най-вече от яйца, захар, пшенично брашно и кокосово мляко. В по-голямата си част е оформен така, че да изглежда като корона, тъй като думата mongkut означава корона на тайландски. Тези, които го ядат, вярват, че ще им помогне в кариерата, независимо дали се издигат, или просто се наслаждават на стабилна работна среда.


Thong Yip

Thong yip е друг десерт със значение на злато. В Тайланд златото символизира известността и богатството. Yip означава да вдигнеш нещо, така че десертът предсказва, че всичко, което вдигнеш, се превръща в злато. За да се направи, е необходимо белтъците и жълтъците да се отделят в два съда. Жълтъците се разбиват до сгъстяване. След това жълтъците се добавят към сиропа, който се приготвя отделно. След като са готови, се изваждат с лъжица и се оформят във формата на звезда.


Източник: Culture Trip




Comments


bottom of page