top of page
  • albenacacheva

Учители жертви на тормоз и насилие в училищата поради липса на защита


Ученик оставя цветя пред основно училище в Сеул, за да почете паметта на учител, отнел живота си във вторник

Неотдавна начална учителка в Сеул се самоуби, очевидно неспособна да се справи с оплакванията на взискателни родители. На първите страници на вестниците беше публикуван и друг инцидент, при който ученик от началното училище нападнал учителката си, в резултат на което тя се нуждаела от медицинска помощ. Тези инциденти хвърлиха светлина върху липсата на подкрепа и защита на учителите от тормоз и насилие.


Учителските профсъюзи твърдят, че двата инцидента са само последните от поредица случаи, които показват колко сериозно се нарушават правата на преподавателите.


Във вторник сутринта учителка в начално училище в богатия квартал Seocho в Сеул е отнела живота си в класната си стая, съобщава Столичното управление по образованието в Сеул.


Смъртта на учителката, която била на 20 години, предизвика поток от слухове в онлайн общностите, че тя трудно се е справяла със случай на насилие в училище, който се случил в нейната класна стая и предизвикал множество оплаквания от родителите на засегнатите ученици.


Профсъюзите призоваха образователните власти да започнат задълбочено разследване, за да разберат какво е довело до смъртта на учителката.


"Изказваме дълбоките си съболезнования за нея", се посочва в изявление на сеулския клон на Корейския съюз на учителите и работниците в образованието.
"Настояваме за пълна прозрачност при разследването на инцидента. Образователните власти трябва да изготвят и подходящи контрамерки, за да гарантират безопасна образователна среда за учителите."
"В нейната класна стая не е имало случай на училищно насилие", се съдържа в изявлението.
"Младата учителка, която е издържала изпит за придобиване на учителска правоспособност през март миналата година, е била отличен педагог. Това са фактите, свързани с нея."

Но изявлението не успя да успокои нарастващия гняв сред учителите в цялата страна.


По-късно през деня Корейската федерация на учителските асоциации организира пресконференция пред училището с искане да се разбере истината, преди образователните власти да загубят доверието на обществото.


Другият случай е от 30 юни, когато учителка в начално училище в окръг Yangcheon в Сеул е получила наранявания, изискващи триседмично лечение, след като била нападната от момче в шести клас.


Учителката написала в онлайн форум, че ученикът я ударил десетки пъти в лицето и я съборил на пода. Ученикът също така хвърлил по нея ножица и огледало, докато другите ученици в класната стая гледали с ужас.


Оттогава учителката е диагностицирана с посттравматично стресово разстройство и не може да се върне в класната стая.


Тя планира да подаде наказателна жалба срещу ученика, заяви адвокатът ѝ, като отбеляза, че над 2000 учители от цялата страна са подали петиции онлайн и офлайн, в които призовават за сурово наказание срещу ученика.

"Инцидентът показа сериозността на нарушаването на правата на учителите и отслабването на техния авторитет", заяви служител на Корейската федерация на учителските асоциации.
"Националното събрание, Министерството на образованието и Столичното управление по образованието в Сеул трябва да накажат ученика и да изготвят мерки за предотвратяване на повторното възникване на подобни инциденти и за защита на учителите."

Служителят отбеляза, че освен случаите, за които се съобщава чрез медиите, има много повече случаи, в които учителите страдат от агресивни ученици и прекомерни оплаквания от страна на родителите.


Според асоциациите през миналата година са докладвани 347 случая на насилие от страна на ученици над учители, което е повече от два пъти повече от 165-те случая през 2018 г.


Освен това в доклад на Корейския институт за развитие на образованието се казва, че 55,8% от 2869 учители в цялата страна са посочили несговорчивите родители като основен фактор, затрудняващ работата им.


Cho Hee-yeon, началник на Столичното управление по образованието в Сеул, заяви, че се отнася сериозно към въпроса.

"Изготвянето на специални мерки е спешна задача. Ще работя за преразглеждане на съответните закони във възможно най-кратък срок", заяви той.

Източник: The Korea Times

1 comentariu


Kumiho
Kumiho
28 iul. 2023

Скоро и в България. 😔

Apreciază
bottom of page