top of page
  • Team BKNews

Самоубийство на учител разкрива тормоз от страна на родителите в Южна Корея


Kim Jin-seo казва, че работата ѝ е докарала самоубийствени мисли

Внимание! Съдържането на статията може да е чувствително.


На 5 юни Lee Min-so* (*името на починалата е сменено по молба на семейството ) пише в дневника си, че страхът е превзел тялото ѝ, докато влизала в класната стая да преподава:

Гърдите ме стягат. Имам чувството, че ще падна някъде. Дори не знам къде съм.

На 3 юли началната учителка пише, че е била толкова съкрушена от лудостта на работата, че иска "да остави всичко".


Две седмици по-късно 23-годишната е открита мъртва в шкафа на класната си стая от колегите си. Тя се е самоубила.


Трагедията отприщи вълна от гняв от страна на началните учители в Южна Корея.


Десетки хиляди от тях стачкуваха в понеделник с искане за по-добра защита на работното място. Те казват, че често са тормозени от властни родители, които им звънят по всяко време на деня и през уикендите, непрекъснато и несправедливо се оплакват.


Братовчедът на Min-so - Park Du-yong - се опитва да не заплаче, докато оправя малкия ѝ, празен апартамент, по настоящем само дом на златната ѝ рибка. Леглото ѝ стои неоправено, а до него се намира купчина рисунки от първокласници, които ѝ казват колко я обичат. Под тази купчина стоят книги от библиотеката за справяне с депресията.


Park казва, че братовчедка му е преподавала малко повече от година и изпълнявала детската си мечта, следвайки професионалните стъпки на майка си. Тя обожавала децата, казва той.


Така че в дните след смъртта на братовчедка му, която полицията бързо приписва на скорошна раздяла, Park поема ролята на детектив. Той открива стотици записи в дневник, работни дневници и текстови съобщения.


Те разкриват, че в месеците, които довеждат до самоубийството ѝ, Min-so е била залята с оплаквания от родители. Наскоро един от учениците ѝ ударил главата на друго дете с молив и тя била въвлечена в разгорещени късни телефонни разговори и съобщения към родителите.

Хора отдават почит в училището, в което 23-годишната учителка е отнела живота си

През изминалите 6 седмици десетки хиляди учители се събраха в Сеул, твърдейки, че сега са толкова уплашени да не бъдат наречени извършители на тормоз срещу деца, че не могат да дисциплинират учениците си или да се намесят, докато се нападат един друг.


Те обвиняват родителите, че се възползват от закон за закрила на детето, приет през 2014 г., който гласи, че учителите, които са обвинени в насилие над деца, автоматично се отстраняват от работа.


Учителите могат да бъдат докладвани за злоупотреба с деца заради овладяване на агресивно дете, а изобличаването често се определя като емоционално насилие. Такива обвинения могат да докарат незабавно уволнение на учители.


Един от учителите получил оплакване, след като отказал молба на родител да буди детето му с телефонно обаждане всяка сутрин. Друг бил докладван за емоционален тормоз, след като си взел обратно стикерите за награда от момче, което нарязало съученик с ножици.


На един от протестите 28-годишната учителка Kim Jin-seo казва, че е имала самоубийствени мисли и са ѝ били необходими три месеца отпуск след две особено агресивни оплаквания. В един от случаите помолила ученик, нарушаващ дисциплината, за 5 минути да събере мислите си в тоалетната, докато в другия съобщила на родители, че детето им се бие. И в двата случая училището я накарало да се извини.


Kim казва, че стигнала до момент, в който не чувствала, че може да преподава безопасно:

Ние, учителите, се чувстваме изключително обезсилени. Тези, които са преживели това, са променени из основи, а тези, които не са, са виждали как се случва на други, и в двата случая е изтощително.
Протест на учители през уикенда

Свръхконкурентното общество на Южна Корея, в което почти всичко се опира на академичния успех, подхранва тази култура. Учениците се състезават яростно за най-добрите оценки от най-малка възраст, за да влязат в най-добрите университети един ден.


Извън училище родителите пращат децата си да учат в скъпи частни школи, познати като hagwons, които работят от 5 сутринта до 22 ч. вечерта. Преди семействата в Корея са се състояли от 5-6 деца, докато сега повечето имат само едно, което означава само един шанс за успех.


Професор Kim Bong-je, който обучава бъдещи учители в Сеулския национален университет, казва, че причината за това е и нарастващото неравенство.


Традиционно Корея има много силна култура на уважение към учителите, обясни той, но поради бързия икономически растеж на страната много родители сега са високо образовани:

Това означава, че често подценяват учителите. Те мислят, че им плащат с данъците си. Това създава силно чувство за превъзходство.

Друг учител, Kwon, споделя, че през тези 10 години, откакто преподава, е имал два периода на отпуск, за да се бори с депресията и паник атаките, причинени от стреса, предизвикан от родители и ученици.

Сграда, пълна с школи

До преди четири години учителите са можели да изгонят ученик навън или в дъното на стаята заради нарушаване на дисциплината, казва той, но сега родителите ги съдят за насилие над деца. Kwon наскоро се мести в училище, близко до по-бедна общност, и потвърждава, че поведението на родителите в по-богатите райони е много по-лошо:

Те мислят, че само тяхното дете е от значение, и когато само мислиш да изпратиш детето си в добър университет, можеш да станеш много егоистичен.

Той не се съмнява, че натискът се отразява на децата и поведението им:

Не знаят как да изпуснат парата, затова се нараняват един друг.

Shin Min-hyang, която ръководи организацията „Солидарност за защита на човешките права на учениците и родителите“, призна, че голяма част от поведението, подчертано през последния месец, е неприемливо, но твърди, че тези случаи са изключения:

По-голямата част от родителите се държат добре и ние сме загрижени, че каналите, които използваме, за да съобщим за нашите притеснения, вече ще бъдат прекъснати. Родителите се представят като виновни и това не е правилно. - казва тя.

Но Shin също така признава, че преди се е оплаквала от учителите и би искала да има повече принос върху материала и дисциплината, които детето ѝ получава.


Един от родителите, който не иска да бъде назоваван, казва, че се притеснява, че оплакванията излизат извън контрол. Той показва съдържанието на групов чат, в който родителите се окуражават един друг да тормозят учител за решение, което е взела:

Ако блокират телефона ти, използвай телефоните на семейството и приятелите си, за да се обаждаш. - инструктира един родител в чата

Ако учителите нямат силата да се намесят при проблемни ученици, тогава това ще се отрази негативно върху другите. - казва неназованият родител

Освен това учениците могат да останат с по-малко учители като цяло. Според проучване от 2023 г. по-малко от една четвърт от учителите (24%) са доволни от работата си, което е спад от 68% през 2006 г., когато проучването започна. Голямо мнозинство каза, че е мислело да напусне професията през последната година.


Правителството се съгласи, че класните стаи са "повредени". То пусна нови насоки за учителите, според които учителите ще могат да изгонят ученици, нарушаващи дисциплината, от класната стая и да ги ограничават, ако е необходимо. Казва се, че родителите трябва предварително да уговорят датата и часа на срещите им, а учителите могат да откажат среща след работа.


Министърът на образованието Lee Ju-ho каза, че се надява тези мерки "да върнат училищата към това, което трябва да бъдат".


Но има много хора, които твърдят, че не само класните стаи са "повредени" - цялата образователна систена на Южна Корея трябва да бъде променена заедно с тясната дефиниция на обществото за успех, тъй като всеки може да се възползва от общество, в което оценките не са важни и не разбиват животи.


Източник: BBC

Comentarios


bottom of page