top of page
  • Sakura

Скандал в тайванския парламент заради вноса на американско свинско месо


Спор относно облекчаването на вноса на свинско от САЩ доведе до това законодатели от основната опозиционна партия в Тайван Kuomintang да замерят със свински черва и разменят удари с юмруци с други депутати.


През август президентът Tsai Ing-wen обяви, че от 1 януари се разрешава вносът на американско свинско месо, съдържащо рактопамин – хормон, стимулиращ растежа. Добавката обаче е забранена в ЕС и в Китай.

В знак на недоволство срещу сделката със САЩ, тъй като твърдят, че прибързаното решение е заплаха за здравето, Kuomintang не допускаха премиера Su Tseng-chang да говори пред депутатите, блокирайки подиума, от който се изказва.


От управляващата Демократична прогресивна партия решиха обаче днес да осигурят възможност на Su Tseng-chang да говори с помощта на жива верига, с която му проправиха път. Когато премиерът обаче се опита да говори, депутатите от Kuomintang замериха колегите си със свински черва, а някои от тях си размениха и удари с юмруци.


За да защитим здравето на хората и минималната граница на безопасност на храните, опозиционната партия няма друг избор, освен да се съпротивлява. - казаха от Kuomintang

Демократична прогресивна партия пък заяви, че действията на Kuomintang са ''отвратителни'' и са хабене на храна.


Източници: Reuters, The guardian
Comments


bottom of page