top of page
Team BKNews

Вълната #MeToo заля Тайван след хитов сериал на Netflix


Пет години след като движението # MeToo превзе света, Тайван - демокрация, която се гордееше с равенството между половете - се изправя пред отговорност заради хитов сериал на Netflix.


Сериалът “Wave Makers” проследява фикционалните животи на екип от служители на кампанията в навечерието на президентските избори в Тайван. Въпреки че е заклеймена като политическа драма, сюжетната линия на сериала за сексуален тормоз е тази, която привлече най-много внимание и доведе до отражение в реалния живот.


От края на май драмата предизвика повече от дузина реални # MeToo обвинения, включващи политически фигури на самоуправляващия се остров, тъй като той също се подготвя за президентски избори през януари.


Тъй като напрежението между Тайпе и Пекин е най-високо от десетилетия, последиците от разкритията # MeToo рискуват да добавят повече несигурност към изключително важната президентска надпревара.


Твърденията разтърсиха управляващата Демократична прогресивна партия (DPP), предизвиквайки оставки в нейните висши редици и публични извинения от президента Tsai Ing-wen.


Опозиционната партия Kuomintang (KMT) също беше засегната и обеща да разследва обвинение за сексуален тормоз срещу един от нейните депутати.


Оттогава бурята се разпространи от центъра на политическата власт към други части на обществото, с нарастващ списък от обвинения, засягащи академичните среди, спортните и културните среди, както и общността на дисидентите в континентален Китай в изгнание на острова.


Развоят на събитията изненада създателите на Wave Makers. Те казаха, че не са очаквали такова въздействие и сега са свидетели на "високи вълни", които се надигат всеки ден.

Наскоро случаи изскачат от всички сфери на живота и можете да видите защо има припознаване.
Има толкова много такива инциденти, но те не могат да бъдат обсъждани или разказани. - сподели Chien Li-ying, която е написала сценария заедно с Peng Wei-chao.


"Нека да не оставяме нещата просто така."

Централна отправна точка за движението в Тайван е силна реплика от една от сцените в “Wave Makers”, която включва двама от главните персонажи.


В нея един от героите, старши член на партията, обещава да потърси компенсация за инцидент, в който младши е опипан от колега, въпреки че има натиск от по-висшестоящите за мълчание:

Нека не оставяме нещата просто така, става ли? Не можем да ги оставим толкова лесно. В противен случай просто ще увехнем и ще умрем. - казва ѝ той

Репликата беше спомената в пост във Facebook, дал началото на бурята.


В поста бивш служител на Демократичната прогресивна партия твърди, че нейният ръководител е отхвърлил оплакванията ѝ за сексуален тормоз на работното място и я е разубедил да докладва официално за инцидента.


Нейният акаунт предизвика изблик на подкрепа онлайн и бързо извинение от William Lai, председател на ДПП и кандидат за президент. Бившият супервайзър, който се издигна до висш партиен служител, беше отстранен на следващия ден и по-късно подаде оставка.


Случаят насърчи десетки други да излязат със собствените си истории, включително обвинения срещу Wang Dan, лидерът в изгнание от протестите в Tiananmen. Wang, който беше обвинен от мъж в опит за изнасилване, категорично отрече обвиненията.


Kang Ting-yu, доцент в университета Chengchi, каза, че след като са гледали драмата, много жертви на сексуално насилие са почувствали, че не могат просто да оставят нещата така.


Освен публикации в социалните мрежи някои са подали жалби за сексуален тормоз, казва Kang:

Знам за множество случаи, в които те изрично са казали, че са били вдъхновени от сериала. - казва тя.

След обвиненията някои поддръжници на ДПП разкритикуваха жертвите, че са застрашили предизборната кампания на партията за президент. Други обвиниха обвинителя на Wang в саботирането на задграничното продемократично движение срещу Китайската комунистическа партия.


Tsai, президентът на Тайван, призова обществеността да не обвинява жертвите и да не им причинява вторични щети.



„Това е само началото“

Като първата жена президент на Тайван, Цай се гордее с усилията на своето правителство за подобряване на равенството между половете, особено участието на жените в политиката.


Жените представляват 42% от парламента на Тайван – доста над средното ниво от 21% в Азия и също по-високо от 37% в Северна Америка.


Тайван също е в челните редици на LGBTQ равенството в региона. През 2019 г. това стана първото място в Азия, което легализира еднополовите бракове.


Но сексуалният тормоз на работното място все още е разпространен и онези, които решат да потърсят справедливост, могат да се сблъскат с обезсърчителен и изтощителен процес, казват експерти.

Дори главните герои в „Създателите на вълни“ може да не успеят да устоят в нашата система, каза Kang от Националния университет Chengchi.

Жена, която беше излязла с твърдението, че е била сексуално тормозена, докато е работила за местна предизборна кампания за ДПП преди 16 години, каза пред CNN, че гледането на „Wave Makers“ ѝ напомнило за предизвикателствата, пред които е била изправена по това време.


Жената с фамилно име Liao каза, че са ѝ били необходими два опита, за да накара полицията да регистрира жалбата ѝ за сексуален тормоз, и една година, за да може държавна агенция да „посредничи“ в нейния случай, за да реши, че твърденията ѝ са доказани.


Тя допълва, че след това ѝ казали от агенцията, че може да отнесе случая до съда, но като току-що завършила, тя нямала финансови средства да се заеме с дело. „Накрая го оставих“, каза тя.


Liao разкритикува “Wave Makers” за това, че обрисува твърде „розова“ картина за това как се разглеждат жалбите за сексуален тормоз на работното място, но е щастлива да види въздействието на шоуто.

Ако тайванската вълна # MeToo е закъсняла с пет години, би било чудесно, ако можем да се възползваме от възможността да реформираме остарелите закони за сексуалния тормоз, каза тя.

Източник: CNN

Comments


bottom of page