top of page
  • Team BKNews

60% от хората с чуждестранни корени са разпитвани от японската полиция


Около 60 процента от над 2 000 души с чуждестранни корени, анкетирани по-рано тази година от Токийската адвокатска колегия, са били разпитвани от японската полиция през последните пет години, като по-често се среща сред хората от африкански или латиноамерикански произход, показа скорошен доклад.


Проучването установи, че повечето хора, които са били разпитани, са минали през това отношение по многобройни поводи, според доклада, пуснат от асоциацията на 9 септември, добавяйки, че 80 процента от хората с африкански и латиноамерикански корени трябва да се справят с разследващи.

Трябва да се установят насоки, за да се сложи край на дискриминацията въз основа на външния вид. - се казва в доклада за расовото профилиране на токийската организация.

Редица респонденти казват, че са били обидени от въпросите от полицията или тяхното поведение, като отбелязват в допълнителни коментари, че са били заплашителни или груби, сред други описания.


Проучването също така открива, че честотата на разпитването не е намалена, независимо от знанията им по японски или в зависимост от колко време живеят в Япония.

По пътя на логиката процентът е висок. Да разпитваш някого, който не трябва да бъде подлаган на това, на база външния му вид, също не е ефективно като наказателна политика. - казва Yoichi Arizono, адвокат от асоциацията.

Въз основа на резултатите от проучването групата планира да изпрати писмено становище до съответните министерства и да ги призове да предприемат действия.

Получени са валидни отговори от 2 094 души, основно чрез онлайн анкетата, проведена между януари и февруари тази година.


Проучването беше проведено, след като посолството на САЩ в Токио през декември туитна за множество инциденти със съмнение за расово профилиране от японската полиция.


След публикацията в Туитър Националната полицейска агенция изпрати на префектурните полицейски управления в цяла Япония молба да избягват разпити, които биха могли да се тълкуват като расистки.


Източник: Kyodo news
Comments


bottom of page