top of page
  • albenacacheva

Покачващите се цени на билетите за к-поп концертите вбесяват феновете

Феновете на к-поп музиката в Корея и в чужбина се оплакват от рязкото повишаване на цените на билетите за концерти. Според местната медия MGR Online средната цена на билетите за к-поп концерти в Тайланд е приблизително 5 270 бата (155,6 долара).


Билетите за концерти са поскъпнали с близо 20% от 2019 г. преди пандемията и с приблизително 60% от 2013 г. насам. MRG Online посочва, че цената днес е прекомерно висока, като се има предвид, че най-евтиният билет се е продавал за 1 050 бата преди десет години. Съобщава се, че най-скъпият е бил 6 000 бата.


ВИП билетът за предстоящите концерти на к-поп момичешката група BLACKPINK на Националния стадион "Rajamangala" в Банкок - най-големия стадион в Тайланд - на 27 и 28 май струва 14 800 бата.


Някои тайландски фенове дори са се обърнали за помощ към Агенцията за защита на потребителите. Последователи на момчешката група Stray Kids повдигнаха въпроса през октомври миналата година, настоявайки, че билетите за концерта на групата през февруари са твърде скъпи. Съобщава се, че най-скъпият билет е бил закупен за 8500 бата.


Агенцията обаче заяви, че правителството не може да контролира цените.

"Засега нямаме закон, който да регулира цените на билетите за концерти", посочи тя. "Цената се определя въз основа на консенсус между продавачите и потребителите."

Ситуацията в Корея не е толкова различна.


Цената на ВИП билет струва над 200 000 вона (151 долара) за много к-поп концерти.

"Тъжно е, че не можем да участваме във фенски дейности, ако нямаме пари", пише един фен.

Известно е, че наред с други фактори пандемията COVID-19 има основен принос за повишаването на цените. Световната здравна криза направи почти невъзможно провеждането на концерти и представления на живо през последните няколко години, което накара много свързани компании и техните служители да изпаднат в дългове и в някои случаи да напуснат развлекателната индустрия. Въпреки че концертите на живо се завърнаха, организаторите им казват, че сега трябва да повишат цените на билетите, за да върнат екипите си и да произвеждат качествени представления, както преди.


Всъщност COVID-19 е довел до повишаване на цените на билетите и за много други шоута в Корея. Редица мюзикъли като "West Side Story" предизвикаха вълнение сред феновете заради високите цени на билетите си, когато продуцентската компания обяви четвъртото му издание.


"Цената на билетите ще продължи да се покачва, защото феновете така или иначе ги купуват", коментира един фен. "К-поп лейбълите могат да вдигат цената колкото си искат, тъй като има повече от достатъчно търсене."

Източник: The Korea Times

Comentarios


bottom of page