top of page
  • bknmoni

Принцът на леда Sunghoon от ENHYPEN: от фигурист до идол в група




Може да не следите пътя на Sunghoon като идол в групата ENHYPEN, но ако се интересувате от фигурното пързаляне в Южна Корея, може би вече го познавате! Преди да участва в предаването "I-LAND" и да пее и танцува на сцената, той е имал друг талант и е доказал, че с упорит труд всичко се постига.


Кариерата на Park Sunghoon във фигурното пързаляне започва от ранна детска възраст - само на 8 години. Тренира и печели медали в продължение на 10 години, като решава да приключи с кариерата си през 2020 г., за да поеме по друг път, макар и немечтан. Първият трофей на Sunghoon е от шампионата по фигурно пързаляне в Южна Корея през 2013 г. На него той печели сребро в категорията за новобранци.

На 14-годишна възраст той се състезава в Asian Open Trophy, където печели първото си злато във възрастовата си група. По-късно младата фигурна звезда участва за трофея на Ломбардия през 2015 г. и печели още един златен медал. Той представя своята родина на международно ниво и я кара да се чувства горда от него.

Sunghoon е сребърен медалист в категорията за юноши за 2016 г. от представянето му в Естония и за 2017 г. от участие в Полша.

Негов треньор е била Chi Hyun Jung и преди да вземе решението да приключи кариерата си, е следвал пътя на олимпийската звезда. Печеленето на медали в дисциплина като тази въобще не е лесна задача. Изискват се години прекарани в тренировки.

Конкурентните състезатели трябва да умеят да комбинират гъвкавост, сила, баланс и издръжливост. Затова към натоварените им графици се добавят и аеробните упражнения, които спомагат за това. Типичният амбициозен олимпийски състезател често тренира няколко часа на ден, 5-6 дни в седмицата. Освен това професионалните фигуристи трябва да се представят пред съдии отново и отново, да се изправят пред изтощителната възможност за неуспех при всяко състезание. След всичко това може би си мислите, че на Sunghoon му е било лесно да стане трейни?

В интервю пред Teen Vogue Sunghoon обаче казва точно обратното. Според него животът на трейни в развлекателна компания е по-труден, макар че и животът на спортист не е твърде лесен. По негови думи във фигурното пързаляне се съсредоточаваш основно върху една група умения - атлетичните. Но за да бъдеш идол, трябва да си добър във всичко. Докато танците може би са се получавали лесно при него, той е трябвало да покаже умения в пеенето и рапирането по време на обучението си в "I-LAND". Въпреки това Sunghoon казва, че има много прилики между двете неща. Първата е, че и за двете са нужни много тренировки, за да се достигне перфектния и желан резултат. И той наистина показва точно това в предаването на MNET. Трудните и дълги тренировки дадоха резултат и на финала той получи 1 088 413 гласа и успя да бъде във финалното разпределение.


"Мога да изразя себе си и емоциите си чрез музиката, докато танцувам и пея, както правех и като състезател."

Всичко започва от родителите му, които са искали той да спортува активно някакъв спорт. По стечение на обстоятелствата, докато мисли какво да е това нещо, има възможността да види Yuna Kim, олимпийска победителка по фигурно пързаляне, която го вдъхновява да спортува нещо като нея. В началото го прави просто за развлечение, но след това започва да се наслаждава на чувството да се състезава за повече точки и медали. Именно той знае какво е работа в екип и колко дисциплиниран трябва да си, за да успееш. Това можем да установим, ако гледаме подготовката му по време на I-LAND.

По-късно от Big Hit Entertainment (HYBE) се свързват с него и родителите му предлагат да опита, тъй като вече има базата и трябва просто да се усъвършенства. Те смятат, че спортът му е помогнал много в това отношение. На 30 ноември 2020 г. той дебютира в ENHYPEN с останалите финалисти от предаването. Известен е като красивия член на ENHYPEN, ледения принц и принца на фигурното пързаляне.

По време на гостуване в предаването на Eric Nam Sunghoon трябваше да сподели през какво е минал, за да стане идол и защо точно това е избрал. Той обясни, че докато се занимавал с фигурно пързаляне, бил потърсен от HYBE, но нямал намерение да става идол под компанията.


"Аз се присъединих към танцовата група, мислейки, че това ще помогне за уменията ми. Присъединих се, но всъщност нямах намерение да стана артист в това отношение. За мен беше мотивиращо да гледам как BTS и останалите трейнита работят усилено. Бях приятелски настроен към тях и точно тогава разбрах, че искам да вървим по един и същ път."

След като взел решението, Sunghoon продължава да тренира 2 години преди да се присъедини в риалити шоуто.


"Работата на леда беше лично за мен. Въпреки това една група се състои от много хора, работещи заедно. Сега имам хора, от които зависи успехът ми."

Пързалянето му позволило да свикне да се изразява, докато се движи с музиката.


"Не бях наистина добър в представянето ми по отношение на израженията, защото размишлявах върху стъпките, но си спомних как да чувствам мелодията, което мисля, че е помогнало много."
"Хората обикновено репетират своите танцови движения пред огледалото и свикват с това, че се виждат, но когато бях фигурист, никога не съм го правел. Мисля, че това, че не се е налагало да разчитам на огледалото, прави моите изпълнения на сцената да изглеждат толкова добри, колкото и когато практикувам."

Макар вече принцът на леда да се е отказал от спорта, той винаги ще пази тази частица от детството си и ще продължава да я показва. След дебюта му можем да се насладим на няколко негови грациозни изпълнения.





bottom of page