top of page
  • Team BKNews

Преместването на огромна бронзова статуя в Китай ще струва 23 милиона долара


Огромна статуя на известния китайски генерал Guan Yu в Централен Китай ще бъде преместена, след като от Пекин я нарекоха безсмислена и че е прахосване на средства.


От CCTV съобщиха, че работници в Jingzhou, провинция Hubei, вече са махнали главата на 58-метровата статия, тъй като собственикът - Jingzhou Tourism Investment and Development Group - ще я премести на ново място, което е на 8 км разстояние.

Статуята струва над 170 млн. юана, за да се изгради, а преместването ще струва на компанията 155 млн. юана. Построена с амбицията да влезе в Рекордите на Гинес и стояща върху музей, тя по-късно беше разкритикувана от местните и правителството.


Guan от много време е част от туризма на Jingzhou като място, на което се е състояла една от най-известните битки. От Министерството на жилищното строителство и градско-селското развитие заявиха, че „е разрушило характера и културата на Jingzhou като исторически град“, и поискаха премахването му през септември миналата година.


Според информация за проекта компанията, отговаряща за статуята, се е съгласила да я премести в Dianjiangtai, където се смята, че някога Guan Yu е обучавал войските си.


В момента статуята се намира на място, в което местните закони забраняват да се строят сгради, по-високи от 24 метра.


Местните власти първоначално позволили изграждането, тъй като си помислили, че статуя, която е свързана със сграда, няма да бъде засегната от ограничението за височината.

Помислихме си, че трябва да има лимит за височината на сградите, но няма конкретно правило за статуите. - казва Qin Jun - заместник-ръководител на Общинското бюро за природни ресурси и планиране в Jingzhou.

Източник: SCMP


Comments


bottom of page