top of page
  • albenacacheva

В Южна Корея преследването вече е престъпление, което се наказва със закон


Министърът на правосъдието получи високо одобрение за борбата със сексуалните престъпления на всички нива.


На 20 октомври в Южна Корея влезе в сила първият по рода си закон за борба с преследването, според който преследването е престъпление, наказуемо с до три години затвор.


Преди това преследването беше категоризирано като простъпка в Наказателния кодекс, за която се налагаха глоби в размер на по-малко от 100 000 вона (около 70,80 щатски долара). Преразгледаният закон беше приет след ужасяващото убийство на служител в метрото през септември. Заподозреният - колега на 20-годишната жертва в продължение на години, преди да я убие в женската тоалетна на станция Sindang на линия 2.

Хората оставиха бележки и цветя на мемориала на служителката в метрото, която беше убита от преследвача си. След като общественото възмущение около този случай се засили, президентът Yoon Suk Yeol призова за по-строги закони срещу

преследването.

"Законът за борба с преследването беше приет миналата година, но мнозина казаха, че той не е достатъчен, за да защити жертвите. Преди да замина на визита, възложих на Министерството на правосъдието да поправи системата и да гарантира напълно защитата на жертвите, за да не се оставя място за подобни престъпления", заяви той пред пресата на 16 септември.

Съгласно новия закон за преследване се считат следните действия - приближаване, следене или спиране на жертвата против нейната воля; дебнене около жилището, работното място или училището на жертвата; изпращане на нежелани текстови съобщения, изображения или видеоклипове чрез всякакви форми на комуникация; и опит за създаване на тревога или страх чрез пасивно насилие. Правното определение обхваща и същите действия, насочени към семейството, приятелите или съжителите на жертвата.


Когато извършителят бъде хванат да повтаря тези действия, той може да бъде наказан с до три години затвор или 30,0 милиона вона (около 21 200 долара) глоба, съгласно новия закон. В случай че извършителят използва опасен предмет или оръжие, наказанието може да бъде удължено до 5 години лишаване от свобода или 50,0 милиона вона (около 35 400 щатски долара) под формата на глоби.


Една от най-забележителните промени, които се очаква да внесе този нов закон, освен структурата на санкциите, е позицията по отношение на преследването като престъпление. Корейски нетизени подчертаха, че в Южна Корея е прието, че преследването приключва едва когато жертвата умре. Но сега, въоръжена с новия закон, се очаква полицията да бъде по-бдителна още от първия сигнал за преследване, преди то да прерасне в по-сериозно престъпление.

Полицията вече може да реагира на актове на преследване с различни мерки, като например предоставяне на защитен подслон на жертвите, издаване на ограничителни заповеди срещу потенциалните заподозрени, за да ограничи техните физически и онлайн контакти с жертвите. Корейските нетизени са много доволни от промените в закона и от ефикасния план за действие, представен от министъра на правосъдието Han Dong Hoon.


Източник: Koreaboo

Comments


bottom of page