top of page
  • albenacacheva

Участниците в риалити шоуто на Netflix "Squid Game" разкриват ужасите на снимачната площадка


Когато Netflix обявиха своя огромен проект "Squid Game: The Challenge“ риалити шоуто през 2022 г., то веднага привлече вниманието на публиката, благодарение на огромния световен зрителски интерес към корейската драма "Squid Game", на която се базира шоуто. В центъра на мрачната трилър драма е група бедни хора, събрани заедно чрез игра, в която те се борят помежду си до смърт, за да спечелят голямата парична награда, докато богати ВИП персони наблюдават развоя на фаталните игри. Хората, запознати със сюжета на драмата, не можеха да не се запитат как е възможно риалити шоу, базирано на тази концепция, да завърши добре.

А според твърденията на няколко участници в играта "Squid Game": The Challenge, опасенията са се оказали основателни по време на снимките на предаването.


Снимките се провеждат във Великобритания, където 456 участници се събират, за да играят реални версии на игрите, показани в Squid Game, докато се борят за паричната награда от 4,56 милиона щатски долара. Предполагаше се, че това ще бъде риалити шоуто с най-голям брой участници и най-голяма парична награда в историята на телевизията.


Но всички блестящи стремежи се провалиха един по един, когато все повече участници започват да разказват за ужасяващите преживявания, които са имали на снимачната площадка. Един от инцидентите по-конкретно попада в заглавията на всички медии. В множество статии се посочваше, че условията на труд на снимачната площадка на "Squid Game: The Challenge“ са били толкова лоши, че участниците е трябвало да ги изнасят на носилки. Netflix незабавно опроверга твърденията, като заяви, че са взети всички предпазни мерки, за да гарантира безопасността и благополучието на участниците по време на снимките. Самите състезатели обаче разказват други, ужасяващи истории.


Тъй като всички участници трябва да подпишат споразумения за неразкриване на информация с платформата за стрийминг, за да участват в шоуто, те не могат да разкрият самоличността си, докато споделят преживяванията си с медиите. Техните разкази обаче съвпадат с разказите на другите и разкриват основния проблем с неправилното управление на ресурсите на снимачната площадка, което води до опасни условия на труд. Според един от участниците сред игрите е била конска надпревара само че с хора, описвайки го като "най-жестокото и грубо нещо", в което някога са участвали.

Ние участвахме в човешка конна надпревара, а те се отнасяха с нас като с коне на студа и играта беше нагласена.

Шоуто пресъздаде и прословутата игра "Червена светлина, зелена светлина", но не успя да създаде безопасна работна среда за участниците. Съобщава се, че снимките са започнали на 30 януари, понеделник. Участниците са били събудени в ранни зори и откарани с автобус до мястото на снимките, на два часа път от хотела, в който са били настанени. Снимките се провели на летище Cardington Airfield, бивша база на Кралските военновъздушни сили. Температурата в този ден е била минусова, като според някои сведения е била около -10 градуса по Целзий.

Освен зелените гащеризони, идентични с тези от сериала, участниците получават два чифта термобельо и чорапи, както и термопакети. Продуцентите също така ги молят да носят задължително палтата си за снимките. Но след като камерите започват да снимат, термопакетите и палтата биват прибрани. Освен това е трябвало да държат горнищата си разкопчани, за да се виждат тениските с номерата им.


Освен от студеното време участниците се оплакват и от дългите и напрегнати часове, които са били необходими за снимане. Играта "Червена светлина, зелена светлина" е трябвало да приключи до два часа, но е продължила девет часа. Лицата съобщават, че е трябвало да останат замръзнали на местата си до 30 минути, чакайки продуцентите да заснемат кадри от дрон и да прегледат кой ще бъде елиминиран.


Треперя и говоря за "на планината Еверест съм и не нося нищо" тип треперене.

Според друг участник хората по време на снимките се напрягали твърде много, за да се приспособят към трудните условия, тъй като парите, които били заложени, биха променили живота на мнозина.

Забелязах много хора с идеята, че ще променят живота на семейството си. Тези хора бяха готови да умрат. Някой казва: "Аз се прибирам вкъщи с това, не ме интересува какво ще стане". Мисля, че продуцентите са искали това. Те искаха хората да не мислят за здравето си, да не се грижат за безопасността си.

Но много от тях очевидно не са имали справедлив шанс да спечелят наградата, тъй като освен условията на труд друго притеснение, изразено от участниците, е очевидното пристрастие към определени участници. Мнозина твърдяха, че продуцентите на предаването са нарушили правилата, за да гарантират, че предварително избраните участници ще продължат напред в играта. Те също така несправедливо са елиминирали онези, които са завършили успешно предизвикателствата навреме. Двама от тях заявиха, че са видели някои участници да се движат видимо, когато е трябвало да бъдат замръзнали, но въпреки това не са били елиминирани. Един от тях твърди, че е видял как един участник е бил елиминиран само за да бъде включен отново в играта.


Това хлапе стои на финалната линия, плаче, камерите го снимат и то чака майка си. Добавиха [още време] към часовника, за да може тя да премине, защото беше сред хората, които те искаха да участват в шоуто.


Двама участници разкриха, че когато са получили първоначалния си полет до Лондон, билетите им за връщане вече са били резервирани. А обратният им полет по магически начин съвпаднал с часа на елиминирането им от шоуто. "Вместо "Squid Game" [те] я наричат "Rigged Game". Вместо Netflix те го наричат "Net Fix", защото "това било съвсем очевидно", заяви един от играчите.


Шоуто се продуцира съвместно от две продуцентски къщи - Studio Lambert и The Garden. И двете компании не са отговорили на запитванията на медиите за коментар относно твърденията за манипулиране.


Източник: Koreaboo

Comments


bottom of page