top of page
  • Sakura

“Squid Game”: игра на живот и смърт


!РЕВЮТО НЕ СЪДЪРЖА СПОЙЛЕРИ!


Игрите, с които сме се забавлявали като по-малки, винаги имат ясни победители и губещи. Учат ни, че за да спечелим, трябва да сме съобразителни и силни, често и да умеем да заблуждаваме противника. Че това е само подготовката за стъпване в изпълнения с опасности свят на възрастните ни показва и “Squid Game” – най-новият корейски сериал по Netflix, който за броено време доби популярност и към момента е начело на класацията на платформата.


Заглавието на сериала се дължи на корейската игра, при която атаката и защитата използва поле във формата на калмар. Драмата разказва за 456 участници, които, за да спечелят сумата от 45,6 млрд. вона, залагат живота си в смъртоносни игри.

Netflix отново прилага успешната си формула за създаване на азиатска продукция, която е по-мрачна от обикновените и вече сме виждали в сериали като "Extracurricular" и "Girl from Nowhere". Няма как да пропуснем и "Alice in Borderland", с който често “Squid Game” е сравняван. За разлика от японската драма обаче, игрите в “Squid Game” са с по-елементарни условия и не изискват толкова логика, може да оцелееш дори и ако имаш само късмета на своя страна. Тяхната цел е да извади всички човешки недостатъци на показ. Става ли въпрос за оцеляване, хората са готови на всичко, изгубвайки моралния си компас.

"Alice in Borderland"
"Alice in Borderland"

Тъй като в началото се запознаваме с животите на някои от приелите предизвикателството, това в известна степен забавя действието, но след 3 епизод драмата започва да държи зрителя под напрежение. Въпреки отделеното време фокусът е повече върху главния персонаж Seong Gi Hoon, отколкото върху други герои, чиито действия също имат нужда от солидна мотивация.


Общото между всичките 456 души е едно – нуждата от пари. Дали от необходимост, или от алчност, голяма част от тях правят съзнателния избор да продължат да играят.

Актьорите в “Squid Game” не разочароват, макар че има и по-непознати лица. Lee Jung Jae влиза в ролята на Seong Gi Hoon – разведен комарджия, който не може да се грижи за детето си и болната си майка, Park Hae Soo се превъплъщава в умния банкер, който обаче краде пари от клиентите си и впоследствие губи всичко на фондовия пазар, а Anupam Tripathi – в пакистанец, дошъл да работи в Корея, но е измамен от шефовете си.

Без съмнение изгряващата звезда е моделът Jung Ho Yeon, като този сериал е актьорският ѝ дебют. Тя играе бегълка от Северна Корея, участваща заради семейството си.


Jung Ho Yeon
Jung Ho Yeon

Внимание заслужава и актьорът с голям опит зад гърба си - Wi Ha Joon в ролята на полицая, който търси брат си. Ако сте фенове на корейското кино от по-дълго време, ще забележите и участието на две добре познати лица от екрана.


Wi Ha Joon
Wi Ha Joon


Мястото, в което се провеждат игрите, е впечатляващо и вдъхва живот на историята. С пастелните си и ярки цветове, с носталгията от детството, то е в контраст с жестокостта и страха на героите.“Squid Game” не е за хора със слаби сърца, но показва действителността, независимо че ситуациите са крайни. В живота възхваляваме справедливостта, добротата и симпатията. Когато пораснем, разбираме, че парите ни управляват и само най-силните и безскрупулни хора оцеляват. Все пак, освен че краят на драмата ни оставя с надежда за втори сезон, ни оставя и с вяра в човешката природа, колкото и изменчива да ни изглежда тя.Commentaires


bottom of page