top of page
  • albenacacheva

Защо Spotify се затруднява да пробие на корейския пазар?Spotify, най-голямата стрийминг платформа за музика в света, публикува прессъобщение по повод една година от навлизането си в корейския пазар. К-поп музиката е била слушана по целия свят средно 8 милиарда пъти месечно. Това е увеличение с 27 % в сравнение със средния месечен брой (6,3 млрд. възпроизвеждания) преди навлизането на Spotify в Корея.


Въпреки тези постижения, пазарните дялове на Spotify на вътрешния пазар са незначителни. Spotify стартира услугата си в Корея през февруари миналата година, превръщайки се в 93-ата страна, която използва тази платформа, но делът във вътрешния пазар в момента е само около 1%.Според данните за пазарния дял, публикувани от Mobile Index, компания за анализ на приложения, Melon (37,28%) заема първо място в платформата за стрийминг на музика в страната. Следват Genie Music (19,24%), YouTube Music (19,22%) и Flo (13,31%). След това се нареждат Naver Vibe (4,08%), Kakao Music (3,05%), Bugs (2,37%) и Spotify (1,46%).Всъщност Spotify е номер едно музикална платформа в света. Тя има 180 милиона платени абонати, което е повече от два пъти повече от Apple Music (80 милиона). Предоставя услуги в 184 държави и има глобален пазарен дял от 35%. Когато миналата година Spotify стартира услугата си в Южна Корея, те очакваха, че това ще доведе до промяна на вътрешния стрийминг пазар там, но засега изглежда, че опитът е безуспешен.Съществуват няколко анализа по този въпрос. На първо място се посочва, че при стартирането на услугата е липсвало осигуряване на музика от страна на местни изпълнители. По това време Kakao Entertainment, Genie Music, Bugs, Danal Entertainment и Dreamus Company спират да предоставят музика. Същият проблем с разпределението на приходите се повтори и при навлизането на Apple Music в Корея през 2016 г. Сега обаче проблемът е разрешен.


Друга възможна причина за това е неконкурентният абонаментен план. В Корея могат да бъдат избрани само два вида тарифни планове (без ДДС): индивидуален - 10 900 вона (9,10 долара) и двоен - 16 350 вона (13,65 долара). В други държави те се подразделят на планове за студенти, индивидуални клиенти, двойки и семейства.


Spotify също така предоставя възможност за безплатно слушане на музика при гледане на реклами в други държави, което допринася за значителното увеличаване на глобалния му дял. Тази функция обаче не се предоставя в Корея. Причината е, че националните такси за стрийминг са три до четири пъти по-високи от тези в Съединените щати.


Различните отстъпки на националните музикални платформи, които се включват към телекомуникационни планове, също са пречка за Spotify. Genie Music на KT и LG U+, както и Flo на SK Telecom, се ползват с подкрепата на дружеството майка за предоставяне на отстъпки. Мениджър в телекомуникационна компания заяви:

"При закупуване на смартфон е обичайно да се използва скъп план през първите три до шест месеца, за да се получат държавни субсидии. Затова има много клиенти, които използват Genie Music или Flo, предоставяни като безплатни предимства, и продължават да ги използват дори след като отново се превърнат в платена опция".

YouTube Music е друг конкурент на Spotify. YouTube позволява на потребителите на премиум услуги да използват YouTube Music безплатно. За разлика от онлайн видео услугите (ОТТ) като Netflix и TVing, комбинираното използване на музикалните платформи не е толкова разпространено. YouTube Premium е популярен сред тийнейджърите и младежите, защото те могат да гледат видеоклипове без реклами и да използват музикалната платформа безплатно. В отговор Spotify заяви:

"Първата година е само началото на дългото пътуване на Spotify. Ще направим всичко възможно да се развиваме заедно с местни и чуждестранни изпълнители на корейския пазар, като свързваме корейските изпълнители със света".

Източник: Koreaboo

Comments


bottom of page