top of page
  • albenacacheva

Южнокорейката Lee Hae-in печели златото на "Четирите континента" по фигурно пързаляне


С безупречно изпълнение южнокорейката Lee Hae-in спечели златния медал на шампионата на Четирите континента по фигурно пързаляне, побеждавайки сънародничката си Kim Ye-lim, за да стане първата южнокорейска шампионка на ежегодното състезание от 14 години насам.


17-годишната Lee спечели състезанието на за жени индивидуално с 210,84 точки, изпреварвайки Kim с 1,55 точки за първата си титла на Четирите континента в Broadmoor World Arena в Колорадо Спрингс, Колорадо, в петък (местно време).

Lee и Kim спечелиха сребърен и бронзов медал на миналогодишното състезание.


Четирите континента е ежегодно състезание на Международния съюз по фигурно пързаляне (ISU), в което могат да участват фигуристи от континентите с изключение на Европа. Преди пробива на Lee в петък, вече оттеглилата се звезда Kim Yu-na беше единствената южнокорейка със злато от Четирите континента, след като спечели състезанието през 2009 г. във Ванкувър.


Сега Lee и Kim са първите два южнокорейски фигуристки, които се качват на подиума на Четирите континента.

Kim беше начело след кратката програма в четвъртък със 72,84 точки. Isabeau Levito от Съединените щати беше точно зад Kim със 71.50 точки, но тя се отказа от свободното пързаляне. Lee заемаше шесто място след кратката програма с 69.13 точки.


Lee обаче имаше най-добрия резултат на свободното пързаляне в областта със 141.71 точки. Чиста комбинация от двоен аксел и троен тулуп даде тон на впечатляващата програма, която включваше и перфектна комбинация от троен луц и троен тулуп, както и комбинация от троен луц, двоен тулуп и двоен луп.

Kim се качи последна на леда, като се нуждаеше от поне 138.01 точки за първото си злато на Четирите континента. Вместо това тя получи само 136,45 точки. Тя изгуби точки за недостатъчно завъртане на тройния луц и за това, че тройният салхов беше заменен с двоен салхов.


Lee направи своя международен дебют при старшата възраст на Световното първенство през 2021 г., където завърши на 10-о място. През следващата година тя подобри постижението си до седмо място, а следващия месец ще се състезава на третото си световно в Saitama, Япония.


Източник: Yonhap

Comments


bottom of page