top of page
  • Sakura

Звезди във волейбола отстранени след обвинения за тормоз


Lee Jae-yeong - ляво, Lee Da-yeong - дясно


Звезди в света на волейбола в Южна Корея, които са част от Националния женски отбор, бяха отстранени заради миналото си, свързано с тормоз, въпреки факта, че двете изиграват ключови роли, за да помогнат на отбора да спечели място на Олимпийските игри в Токио.

Lee Jae-yeong и сестра й Lee Da-yeong, които играят за „Розовите паяци“ във вътрешната V-лига на Южна Корея, признаха, че са тормозили своите съотборници 10 години по-рано в гимназията и се извиниха на неидентифицираните жертви. От „Розовите паяци“ също отстраниха близнаците.


Поне четири бивши съотборници от гимназията излязоха с обвинения, че са били вербално и физически тормозени от близначките, възползвайки се от статуса си като знаменити играчи.

Чувстваме дълбока отговорност към всички фенове на волейбола, които сме разочаровали. - казаха „Розовите паяци“, които към момента са на първо място във V-лигата. - Тормозът сред ученици-атлети никога не трябва да възниква и не може да бъде толериран при никакви обстоятелства. Взимайки предвид сериозността на ситуацията, решихме да отстраним спортистите за неопределено време.

При отстраняването им от националния отбор, Корейската волейболна асоциация (KVA) цитира правило, заявявайки, че никой от спортистите или от длъжностните лица, които предизвикват „социални смущения“, не може да представлява страната на международни състезания.


Двете помогнаха на Южна Корея да си извоюва място в Олимпийските игри в Токио, като спечелиха азиатския квалификационен турнир през януари с Jae-yeong като външен нападател и капитан на отбора и Da-yeong като сетер.


Двете са знаменитости в Южна Корея и са се появявали в различни ентъртейнмънт програми, както и в рекламата на Kia Motors TV. Телевизиите, по които шоутата и рекламите се появиха обаче, бързо се дистанцираха от тях обаче и оттеглиха бъдещи техни появи. Kia Motors също махнаха реклама с тях, която трябваше да бъде излъчена, а You Quiz on the Block премахнаха видеото с участието им.


Пост в социалната мрежа, написан от една от четирите техни бивши съотборници, които твърдят за злоупотребата, изброи 21 случая на неправомерно поведение, докато всички те играли в отбор по волейбол в средното училище Geunyeong в град Jeonju.


Не помниш ли, когато ме удари в устата, че изпрати очилата ми далеч от носа ми? - една от жертвите написа, говорейки за събитие, където изглежда тя не викала достатъчно силно за отбора.

В друг инцидент една от близначките държала нож, заплашвайки съотборник, отказал да изпълни поръчка за нея през нощта.

В поста се твърди, че двете редовно физически тормозели съотборниците, насила събирали пари от тях, за да могат да си купуват храна, и им казвали да стоят настрана, защото “миришели и били мръсни”.


Изминаха се много години, но още страдам от травмата. Но насилниците, с усмивките си, се появяват по различни телевизионни шоута. - пише тя.

След като постът се разпространи в социалната мрежа и хиляди фенове реагираха ядосано, двете близначки използваха Инсаграм, за да се извинят.


Искрено се извинявам на тези, които са прекарали времето си в болка заради лошото ми поведение в училище. Нараних много хора заради безотговорното ми поведение в миналото, когато бях незряла - написа Jae-yeung.

Da-yeung се извини на съотборниците си в училище за ”лошите спомени” и заяви, че ако жертвите позволят, ще ги посети лично и ще се извини.


Стената за онлайн съобщения на KVA се напълни с призиви за постоянно отстраняване от националния отбор на играчите.


След отстраняването на Lee Jae-yeong и Lee Da-yeong, Song Myung-geun и Sim Kyoung-sub, играчи в отбора OK Financial Group OKman, които признаха тормоз в училище, заявен от бивш спортист, също бяха отстранени.


Sim Kyoung-sub - ляво, Song Myung-geun - дясно


Cho Yong-goo, генерален секретар на KVA, заяви, че за такива играчи тормозът ще има отношение в преследването им на потенциални кариери като треньори.


Играчите, за които се установи, че са били насилници в училище, ще се изправят пред основания за дисквалификация, когато се опитат да спечелят треньорски сертификати. За всеки, който се готви да стане треньор, наказанието за тормоз ще представлява голямо препятствие. - каза той.

По-късно Корейската федерация по волейбол (KOVO), която управлява V-лигата, обяви, че ще наложи доживотни забрани от професионалната лига на спортисти с история на тормоз в училище.


Понастоящем само играчи, извършили сексуални нарушения, са изправени пред постоянни забрани. KOVO заяви, че ще измени правилата си на заседание на управителния съвет, което ще се проведе по-късно, за да включи тормоза в тази категория.


Съгласно предложената промяна тези, които влизат, ще трябва да представят писмени обещания, упълномощени от директори на училища или ректори на университети, че не са извършвали злоупотреби спрямо своите съотборници.


Тези, за които се установи, че са фалшифицирали документите си, ще бъдат изправени пред постоянна забрана от V-лигата, добави KOVO.


Федерацията допълни, че новото правило няма да се прилага за четиримата отстранени играчи, въпреки нарастващите призиви от разгневената общественост.


Източници: SCMP, Yonhap news

bottom of page