top of page

Лидерът на опозицията в Южна Корея намушкан по време на посещение в Пусан

Внимание! Статията може да е с чувствително за някои хора съдържание.


Лидерът на опозиционната партия в Корея - ДПК - Lee Jae-myung беше намушкан от нападател по време на посещение в Пусан.


Lee получи порезна рана от лявата страна на врата си около 10:27 ч. Нападателят, идентифициран като мъж на име Kim в 60-те си години, намушка политика, докато той разговаряше с репортери по време на обиколката си, свързана с предложение за място на ново летище в града.


Кадрите уловиха момента, в който мъжът се доближава до Lee и му иска автограф, след това се нахвърля върху политика и го намушква с нож.


Извършителят е хванат веднага и арестуван от полицаите наоколо. Докато Lee беше на земята, неговите помощници го заобиколиха и приложиха натиск върху раната, за да спрат кървенето.

Lee беше откаран в Националната университетска болница в Пусан около 20 мин. след инцидента и по-късно беше преместен в Националната университетска болница в Сеул с хеликоптер за операция.


Говорителят на партията Kwon Chil-seung информира репортерите, че Lee е бил опериран два часа за възстановяване на югуларна вена и в момента е в интензивното.


Извършителят, 67-годишен, беше арестуван на място и заведен в полицейското управление. Той е идентифициран като жител на южната провинция Chungcheong и е закупил ножа онлайн. Предполагаемо е казал на полицията, че е "искал да убие председател Lee", а властите са посочили намерението си да обвинят лицето в опит за убийство.


Източник: The Korea Times, CNA

bottom of page