top of page
  • albenacacheva

Южна Корея ще изстреля първия си лунен орбитален апарат на 1 август


На 1 август Южна Корея ще изстреля първия си лунен орбитален апарат - Korea Pathfinder Lunar Orbiter (KPLO).


Корейският институт за аерокосмически изследвания заяви на 8 април на конференцията на тема научни медии, организирана от Корейската асоциация на журналистите от областта на науката, че апаратът ще бъде изстрелян на 1 август в 8:35 ч. (23:35 ч. корейско стандартно време на 31 юли) от военновъздушната база Cape Canaveral в американския щат Флорида.


С размери 2,14 м ширина, 1,82 м дължина и 2,29 м височина и тегло 678 кг, KPLO ще бъде изведен в космоса от ракетата Falcon 9 на SpaceX. Той постепенно ще намали скоростта си 137 дни след изстрелването и ще обиколи Луната пет пъти по елиптичен маршрут. След това ще се опита да влезе в орбитата на мисията си 152 дни след изстрелването на височина 100 км. Той ще навлезе в целевата си орбита на 31 декември или 1 януари и ще изпълнява мисията си до декември следващата година, след като премине едномесечен тестов пробег през януари.


KPLO ще бъде снабден с камера за сенки с висока резолюция, разработена от НАСА, която може да прави подробни снимки на тъмната страна на Луната, и с пет части оборудване, разработени от корейски изследователи: камера с висока резолюция, широкоъгълна поляриметрична камера, магнитометър, гама-спектрометър и космически интернет.


От 2016 г. насам Корея е похарчила 236,7 млрд. корейски вона за разработването на този орбитален апарат. Ако бъде успешна, страната ще стане седмата, която ще проведе лунна мисия след бившия Съветски съюз (Русия), САЩ, Япония, Европейския съюз, Китай и Индия.


Източник: Korea.net

Comments


bottom of page