top of page
  • albenacacheva

Южна Корея ще изплати обезщетение на жертвите на насилствения труд в Япония по време на ВСВ


Южна Корея се съгласи да изплати обезщетение на свои граждани, които са били принудени да работят в японски фабрики по време на Втората световна война.


Предложението на Сеул има за цел да разреши колониално недоволство, което отдавна пречи на отношенията между страните.


В понеделник официални лица от двете страни приветстваха предложението като пробив.


Но жертвите и противниците на плана в Южна Корея разкритикуваха споразумението, като заявиха, че то не държи Япония отговорна.


Около 150 000 корейци са били принудени да работят във фабрики и мини в Япония по време на войната поради японската колонизация на Корейския полуостров в периода 1910-1945 г.


В понеделник протестиращи в Сеул проведоха демонстрации пред външното министерство на Южна Корея, за да осъдят плана на своето правителство, според който южнокорейските компании ще плащат в публичен фонд за жертвите.


Междувременно японското правителство приветства отказа на Сеул от искането на две японски фирми да платят компенсации. Предишни южнокорейски правителства се опитваха да накарат Токио да плати обезщетения.


През 2018 г. Върховният съд на Южна Корея нареди на японските компании да изплатят обезщетения на 15 жертви на принудителен труд. Но компаниите - сред които Mitsubishi и Nippon Steel - отказаха, което предизвика допълнителна враждебност.


Въпреки това президентът на Южна Корея Yoon Suk-yeol, който беше избран миналата година, се опита да подобри отношенията с Япония - друг съюзник на САЩ в региона. САЩ настояват и двете страни да подобрят отношенията си.


В понеделник президентът на САЩ Joe Biden нарече сделката "новаторска".


Планът на Сеул предлага южнокорейските компании, които са се възползвали от следвоенния договор от 1965 г., да плащат дарения. Фондът от 3 млн. долара (2,5 млн. паунда) ще бъде разпределен между семействата на 15-те първоначални ищци, от които само трима са останали живи.


И тримата заявиха, че ще откажат да приемат парите.

По-рано външният министър на Южна Корея Park Jin представи предложенията, като заяви, че според него е в национален интерес да се прекъсне "порочният кръг".


Той изрази надежда, че Япония ще "отговори положително... с доброволни вноски на японските компании и цялостно извинение", съобщи информационна агенция Yonhap.

"Ако го сравним с чаша вода, мисля, че чашата е повече от наполовина пълна", заяви той пред журналисти.

Японският министър на външните работи Yoshimasa Hayashi също приветства плана, като заяви, че правителството му ще позволи на местните фирми да се присъединят към публичния фонд. Той изрази надежда, че политическият и културният обмен между съседните държави ще се разшири.


Но групите, представляващи ищците в Корея, разкритикуваха сделката.

"Корейската правителствена практика предоставя имунитет на обвинените японски фирми от правни задължения", заявиха адвокатите на пострадалите в изявление.
"Няма да приема пари, които изглеждат като резултат от просия" сподели една от жертвите, Yang Geum-deok, цитирана от Yonhap
"Първо трябва да се извините и след това да работите по всичко останало".

Лидерът на главната опозиционна Демократическа партия на Южна Корея Lee Jae-myung нарече сделката "най-голямото унижение и петно в историята на дипломацията".


Предстои да се види дали японските фирми, посочени в съдебното решение от 2018 г., ще направят доброволни вноски.


Компаниите Mitsubishi и Nippon Steel не коментират сделката, като и двете се позовават на предишни изявления, че въпросът за военновременните компенсации е бил разгледан в договора от 1965 г., съобщи агенция Ройтерс.


Този договор включваше пакет от репарации в размер на около 800 млн. долара под формата на безвъзмездни средства и евтини заеми. Токио твърди, че е уредил всички претенции, свързани с колониалния период, но Сеул отдавна оспорва това.


Очаква се новото споразумение да позволи на двете страни да преодолеят огромно препятствие в отношенията си и по този начин да си сътрудничат по-тясно в областта на сигурността в момент, когато взаимните заплахи от страна на Северна Корея и Китай нарастват.


От 1945 г. насам съществуват редица двустранни спорове, включително въпросът за обезщетението на корейските жени, които са били принуждавани да работят в публични домове по време на войната в Япония.


През 2015 г. беше подписано споразумение, насочено към разрешаване на спора за "жените за утеха", с извинение от страна на Япония и формиране на фонд от милиард йени (7,3 млн. долара) за оцелелите.


Три години по-късно обаче последва ожесточен дипломатически спор, когато Сеул разпусна фонда с мотива, че не е направил достатъчно, за да вземе предвид опасенията на жертвите.


Източник: BCC

Comments


bottom of page