top of page
  • albenacacheva

Южна Корея предлага работната седмица да се увеличи до 69 часа вместо досегашните 52 часа


Консервативното правителство на Южна Корея предложи да се увеличи законовият лимит на седмичното работно време от 52 на 69 часа, което предизвика реакция от страна на опозицията и работещите на заплата, които се опасяват, че планът ще разруши баланса между професионалния и личния живот в страната, която вече е известна с работохолизма си.


Опозиционната Демократическа партия, която въведе 52-часовата работна седмица през 2018 г., заяви, че новият план рискува да увеличи безработицата, тъй като може да позволи на работодателите да съкращават работници и да изискват от тези, които останат, да работят по-дълго време.


Южнокорейците вече се трудят повече, отколкото много от колегите си в чужбина. Според данни на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие те работят средно 1915 часа годишно в сравнение с 1791 часа за американците и 1490 часа за французите, които имат 35-часова работна седмица. Средната стойност за ОИСР е 1 716 часа.


Предложението на Южна Корея идва в момент, когато четиридневната работна седмица се утвърждава от Великобритания до Калифорния.


В стремежа си да повлияе на общественото мнение администрацията на президента Yoon Suk Yeol заявява, че някои работници в крайна сметка биха могли да разполагат с повече свободно време при новите правила, тъй като правителството ще въведе и ограничение на броя на работните часове за месец, тримесечие или година. Освен това ще бъдат въведени ограничения за повече от три последователни работни седмици с продължителност над 60 часа. Това означава, че четиридневната работна седмица е възможна, заяви министърът на труда Lee Jung-sik на неотдавнашна пресконференция.


Планът ще позволи на служителите да избират колко дълго и кога да работят, заяви министерството.

"Настоящата система на работното време не отговаря на все по-разнообразните и сложни нужди на работодателите и служителите, като ограничава избора както на работниците, така и на фирмите", посочи Lee в изявление тази седмица.
"Това не съответства на световните стандарти, които подчертават правото на избор и правото на здраве".

Министерството посочи и новите изисквания, които налагат минимална 11-часова почивка между смените. Критиците обаче твърдят, че новото правило не взема предвид пътуванията до работното място, имейлите и текстовите съобщения след работа.


Предложението предизвика отпор от страна на работниците, които се опасяват, че то ще даде на работодателите правни основания да насърчават изнурителните часове през натоварените седмици.

"Те казват, че общият брой часове, които работим всяка година, ще остане същият или ще намалее", споделя 34-годишен работник от филиал на Samsung, който говори при условие за анонимност, тъй като не е упълномощен от работодателя си да се изказва публично.
"Но винаги има повече работа за вършене. Сега може да станем свидетели на повече смъртни случаи, свързани с преумора, ако има 69-часова работна седмица".

Minbyun, адвокатска колегия, която е тясно свързана с опозицията, заяви в изявление във вторник, че планът не решава проблемите, произтичащи от дългата работна седмица, дори ако ограничава часовете на тримесечна или годишна база.


Правителството не обръща внимание на факта, че свързаните с работата злополуки и смъртни случаи "са склонни да се увеличават, когато работната седмица не е ограничена до по-малко от 52 часа", заяви групата, позовавайки се на южнокорейските трудови закони, според които медицинските проблеми, възникнали след многократни 60-часови работни седмици, се считат за трудови.


Според полуофициалната информационна агенция Yonhap правителството се стреми да представи плана на парламента за одобрение до юли. Демократическата партия обаче има парламентарно мнозинство, което означава, че може да блокира предложените изменения.


Дългите работни часове се посочват като основна причина за това, че раждаемостта в Южна Корея е най-ниската в света - 0,78, а броят на самоубийствата е един от най-високите в света - 24,1 на всеки 100 000 души, според Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР).


Световната здравна организация свързва дългите работни часове с повишения риск от инсулт и сърдечни заболявания.

"Работата по 55 часа или повече седмично е сериозна опасност за здравето", заяви Maria Neira, директор на Отдела за околна среда, климатични промени и здраве през 2021 г.

Предложението не прави впечатление на някои служители:

"Работата до 21 или 22 ч. е нормална за мен", споделя служител във филиал на LG, който говори при условие за анонимност, тъй като не е упълномощен от работодателя си да говори публично.
"52-часовото работно време не ми пречи да работя по-дълго. Така че, когато виждам заглавия, в които се споменава 69-часова работна седмица, не се впечатлявам. Аз така или иначе работя много часове.“

Източник: The Washington Post

Comentarios


bottom of page