top of page
albenacacheva

Южна Корея се класира за Световното първенство по футбол през 2022 година


Южна Корея си осигури участие в Световното първенство по футбол през 2022 г. с последната си победа в текущата квалификационна фаза.


Kim Jin-su и Kwon Chang-hoon вкараха по един гол в мач със Сирия, който завърши 2:0. Двата отбора играха в двубой от група А в Дубай във вторник (местно време) в последния азиатски квалификационен кръг за Световната купа. Играта се проведе на стадион "Рашид" в Дубай като неутрално място, тъй като разкъсваната от войната Сирия не може да бъде домакин на мачове.


Победата осигури на Южна Корея поне второто място и по този начин една от двете автоматични квалификации от група А. Последният кръг се състои от две групи по шест, като първите две нации от всяка от тях се класират директно за Световното първенство в Катар, а двата отбора на трето място ще участват във финален плейоф.


Иран стана първият отбор от група А, който си осигури място, като победи Ирак с 1:0 миналия четвъртък. С два оставащи мача до края към тях се присъедини и Южна Корея.


През ноември Южна Корея ще участва за 10-и пореден път на Световното първенство по футбол и за 11-и път изобщо. Отборът е играл на всеки турнир от 1986 г. насам.

На полувремето отборите останаха без резултат, като на няколко пъти Сирия заплаши да поведе.


Южна Корея изпита огромно облекчение в 10-ата минута, когато удар с глава на Omar Khribin, подготвен от свободен удар на Mahmoud Al-Mawas, беше отменен заради нарушение. При видеопрегледа на ситуацията първоначалното решение беше потвърдено. Около четири минути по-късно южнокорейският ляв бек Kim Jin-su стреля от труден ъгъл, който попадна във външната лява част на мрежата на Сирия.


В 24-ата минута Kim едва не се озова на грешната страна на сирийска дузпа. Неговият пас назад към вратаря Kim Seung-gyu беше засечен от Al-Mawas, който търкулна топката вляво от вратата. В края на първото полувреме удар с глава на Cho Gue-sung не попадна в целта за Южна Корея. През първите 45 минути Южна Корея не отправи нито един точен удар към вратата.


Kim Jin-su, който от почти герой се превърна в почти изгонен, най-накрая получи своя момент за изява в 53-ата минута. Той се извиси, за да посрещне центриране на Kim Tae-hwan от дясното крило и с глава вкара първия гол в мача. Това беше вторият международен гол на Kim, а първият му също бе реализиран на стадион "Рашид" по време на Купата на Азия на Азиатската футболна конфедерация (АФК) през януари 2019 г.


Сирия пропиля шанса да изравни резултата в 70-ата минута, когато Kamel Hmeisheh реши да пресече топката в средата, въпреки че имаше чудесен поглед към мрежата от дясната страна на наказателното поле.


А Южна Корея ги накара да си платят още в следващата минута, когато Kwon Chang-hoon, който беше вкаран от резервната скамейка за началото на второто полувреме, удвои преднината със страхотна индивидуална акция. След като получи топката отдясно, Kwon проби през центъра и стреля с левия крак към вратата. Полузащитникът вкара общо три гола в последните си четири мача, всичките в рамките на 16 дни.


Източник: Yonhap

Commentaires


bottom of page