top of page
  • Team BKNews

Водни битки и ново начало: ежегодният новогодишен тайландски фестивал Songkran


На пръв поглед ежегодният фестивал Songkran е само една голяма битка с вода.


Всеки април млади и стари превземат улиците в цялата страна, въоръжени с пластмасови пистолети и кофи с вода, и участват в битки от сутрин до здрач.


Въпреки че това определено е най-известната част от отбелязването, Songkran е пълен с уникални културни традиции.


Какво е Songkran?

Songkran бележи началото на Тайландската нова година и обикновено се празнува от 13 до 15 април, въпреки че в някои градове забавата продължава с няколко дена по-дълго.


Състои се в пика на тайландското лято и е възможност за почивка от работа. Твърди се, че думата Songkran произлиза от древен санскрит и се използва за описване на месечното движение в рамките на зодиака.


През 2023 г. ЮНЕСКО добави Songkran към своя списък на нематериалното културно наследство на човечеството, отбелязвайки, че се отнася до годишното преминаване на слънцето в съзвездието Овен, първия знак на Зодиака, което бележи традиционното начало на традиционния тайландски новогодишен фестивал.


Поливането с вода е важно действие по време на Songkran и символизира пречистване, благоговение и късмет - се казва в описанието на ЮНЕСКО.

Други дейности включват къпането на важни изобразявания на Буда, плискане с вода между семейство и приятели, фолклорни пиеси, игри, музика и пости.


Традиция с нотка модерност

Макар че традициите за Songkran са различни по цялата страна, Pipad от университета Thammasat казва, че два основни ритуала се изпълняват и до днешен:

В първия ден на Новата година, на 13 април, хора, обикновено възрастните, посещават храмове, за да пръснат Буда с вода - ритуал, познат като Song Nam Phra.

Но всеки регион на Тайланд го прави малко различно - например в северен Тайланд, или Lanna, използват чучур за вода, за да не пръскат Буда с вода директно.

Втората традиция, наречена Rot Nam Dam Hua, е свързана с това да полееш ръцете на по-възрастните членове на дома с парфюмирана вода и цветя. След това възрастните благославят рода си. Традицията се изпълнява на 14 април.


Сезонни кулинарни удоволствия в Тайланд

Тъй като Songkran е толкова важен семеен празник, храната е голяма част от уравнението. Това е разнообразна страна, пълна с регионални кухни. Но има няколко ястия, които са особено специални през летните месеци.


Например “khao chae”, което се превежда като ориз, натопен във вода. И, разбира се, не можем да забравим вездесъщия лепкав ориз с манго, любим на туристите, който се среща навсякъде - от улиците до луксозните тайландски ресторанти. В това специално ястие, консумирано като лека закуска или десерт, сладък лепкав ориз се поръсва в кокосов сметанов сос и се сервира със зряло манго.


Въпреки че се предлага през цялата година, той е особено популярен през летните месеци, когато е сезонът на мангото. Ако нямате нищо против да се борите с тълпите, K. Panich сервира лепкав ориз с манго от близо 100 години.


bottom of page