top of page
  • albenacacheva

Song Kang Ho и Park Chan Wook влязоха в историята на корейското кино на филмовия фестивал в Кан


На 28 май местно време 75-ият филмов фестивал в Кан обяви носителите на тазгодишните награди.


Song Kang Ho спечели наградата за най-добър актьор за главната си роля във филма "Broker", с което стана първият кореец, спечелил актьорска награда на историческия филмов фестивал (Jeon Do Yeon е първата корейка, която получава актьорска награда през 2007 г., когато печели наградата за най-добра актриса за емоционалното си изпълнение в "Secret Sunshine" - в който, между другото, участва и Song Kang Ho).


Забележително е, че Song Kang Ho е и една от звездите на "Parasite", който през 2019 г. стана първият корейски филм, спечелил престижната Златна палма - най-голямата награда на филмовия фестивал в Кан. Миналата година той влезе в историята, като стана първият корейски актьор от мъжки пол, който участва в журито на 74-ия филмов фестивал в Кан.


Междувременно Park Chan Wook спечели наградата за най-добър режисьор за филма си "Decision to Leave", с което стана вторият корейски режисьор в историята на Кан, който печели наградата (първият кореец, спечелил наградата за най-добър режисьор на филмовия фестивал в Кан, е Im Kwon Taek, който взима наградата точно преди 20 години за историческия си филм "Chihwaseon").


Въпреки че тази година Park Chan Wook за първи път печели наградата за най-добър режисьор, два негови филма вече са печелили награди в Кан: емблематичният му филм "Oldboy" печели Голямата награда на фестивала в Кан през 2003 г., а филмът му "Thirst" печели Наградата на журито през 2009 г.


С участието на Park Hae Il и Tang Wei, "Decision to Leave" е романтичен мистериозен филм за детектив, който разследва случай на убийство и става все по-подозрителен към вдовицата на жертвата - но в същото време открива, че се влюбва в нея.


Поздравления за Song Kang Ho и Park Chan Wook!


Източник: Soompi

bottom of page