top of page
  • bknmoni

Ранният зимен сняг в Северен Китай заплашва да задълбочи енергийната криза в страната

  • Очаква се по-студеното време да се отправи на юг, след като ранният сняг достигна до Пекин и други места в резултат на климатичния феномен La Niña.

  • Страната вече е виждала съкращения на енергия и увеличаване на цените ѝ и студеното време се очаква да постави допълнителен натиск върху кризата.

Климатичният феномен, известен като La Niña, донесе ранен сняг в северната част на Китай през уикенда, докато страната се бори с най-лошата енергийна криза от десетилетие насам. Голяма част от страната, включително Пекин, Тиендзин, Хъбей и Вътрешна Монголия, преживя първия значителен снеговалеж на зимата и дъжд в събота, заяви в известие Китайската метеорологичната администрация (CMA) в неделя.

Националната метеорологична служба каза, че североизточните провинции вероятно ще изпитат големи снеговалежи през следващите дни, а студените вълни ще продължат да се движат на юг и да обхванат по-голямата част от Китай.

Жителите са предупредени за жълт код за студено време, което е третото най-високо ниво. От CMA предупредиха в петък, че студеното време и снеговалежите може да имат "негативно въздействие" за енергийната доставка на страната, селското стопанство и транспортната инфраструктура.


Трябва да обърнем внимание на отрицателното въздействие върху енергийно снабдяване, човешкото здраве, пандемичния контрол, инфраструктурата и селското стопанство - казаха в известието.
Вътрешната част на Монголия, северната и североизточната част трябва да се подготвят за негативното въздействие на тежкия сняг и валежите върху транспортната система, външната работа и източния бряг.


Метеорологичните експерти също са предупредили, че екстремното време вероятно ще прибави натиск в страната, тъй като няколко региона вече се борят с нарастващите цени на горивата и недостига на електроенергия през последните месеци.

През последните дни китайските служители на климата заявиха, че La Niña вероятно ще донесе по-студен и по-колеблив климат в голяма част от Китай тази зима със силни валежи на север. La Niña е сложен метеорологичен модел, причинен от вариации във температурата на водата в Тихия океан, което води до отнасяне на топлата вода на запад и влияе на времето по голяма част от света. Jia Xiaolong, заместник-директор на Националния климатичен център, каза пред Economic Daily, че централната част на Китай също трябва да се подготви за проливен дъжд и студено време, което ще засегнат доставките на електроенергия и транспортната мрежа.

Първият снеговалеж на Пекин пристигна в събота, 23 дни по-рано от средното според метеорологичното бюро в Пекин. Студените вълни са донесли около 2-8 см (0.8-3 инча) сняг в града, който ще бъде домакин на зимните олимпийски игри през февруари. Източник: SCMP

Comments


bottom of page