top of page
  • Team BKNews

Хората в някои части на Япония законно могат да се усмихват за снимките на шофьорската си книжки


Да се сдобиеш с шофьорска книжка в Япония не е лесно, така че ако най-накрая някой е издържал всички тестове, свързани със слушането на въображаеми влакове и отговаряне на въпроси за мотоциклети и теглене на 2000-килограмови товари, има вероятност да се зарадва. Вече е разрешено да се усмихваш на снимката за шофьорската книжка в Япония, поне в някои части на страната.


В Япония издаването на шофьорска книжка е под юрисдикцията на полицията. Минлата есен Националната полицейска агенция помоли местните отдели да преразгледат разпоредбите за снимка за шофьорска книжка и да премахне ненужните ограничения. Osaka, позната като центъра на японската комедия, бързо реши да премахне забраната за усмивка и скоро след това и Токио го направи.


Правилото всъщност е въведено, за да може изражението на притежателя да е естествено и неизкривено. В резултат въпреки че шофьорите в Токио и Осака могат вече да се усмихват пред камерата, не могат да го правят прекалено. Ъглите на устата могат да се извиват, но устните трябва да са затворени, а очите - широко отворени.


И все пак малко лекомислие вече е позволено и като напомняне японската марка фотокабини Photo-Me, която предлага снимки с подходящ за шофьорска книжка размер, съобщават за това чрез кампания с участието на две познати, но сурови лица от японската история.


Единият е Sakamoto Ryoma, самурай от 19 век и прогресивен политически мислител. Известният портрет на Ryoma го показва с поглед, насочен в далечината, може би както си е представял Япония, която вече не е под феодалната форма на управление, и кабините на Photo-Me го изобразяват с усмивка.Част от кампанията е и Oda Nobunaga, един от тримата велики самураи обединители от периода Sengoku.Токио вече разрешава и носенето на цветни контактни лещи в снимките за шофьорски книжки, стига цветовете да са близки до естествения цвят на притежателя, което означава, че голяма част от населението на страната е ограничено до различни нюанси на кафявото. Някои райони позволяват и използването на цветен фон във весели нюанси като розово или жълто, стига да не се сливаш с него.


Източник: Sora News24

Comments


bottom of page