top of page
  • Team BKNews

Южнокорейската полиция арестува протестиращи срещу изхвърлянето на водата от АЕЦ "Фукушима"


Южнокорейската полиция арестува 16 души в четвъртък за опит за нахлуване в сградата на японското посолство в Сеул, като отведе някои в автобус след разпънати постери в протест срещу изпускането на отпадъчна вода от централата "Фукушима".


Протестът започна в деня, в който Япония започна да изхвърля обработена радиоактивна вода в Тихия океан.

"Морето не е кофата за боклук на Япония. Спрете незабавно изпускането на замърсена вода“, гласеше един от постерите на организация, съставена главно от млади хора, които достигнаха осмия етаж на сградата на японското посолство.

Полицай от управление Jongno в южнокорейската столица каза, че 16 души са арестувани по обвинения за нахлуване в посолството.


За протеста пред посолството се бяха събрали около 50 души.


Японското посолство посъветва своите граждани във вторник да не се приближават до митинги, свързани с "Фукушима", пред сградата на посолството, за да "избегнат ненужни проблеми".


Южна Корея заяви, че не вижда научни проблеми с изпускането на водата, но призова Токио да бъде прозрачен по време на процеса, който се очаква да продължи десетилетия.

"Важното сега е дали Япония, както беше обещано на международната общност, стриктно следва научните стандарти и прозрачно предоставя информация". - заяви премиерът Han Duck-soo на брифинг.

Източник: ReutersComments


bottom of page