top of page
  • Team BKNews

Sina Weibo заглуши близо 2 000 фен акаунта заради обидни постове


Близо 2 000 фендъм акаунта в Sina Weibo бяха заглушени в резултат на подстрекаващи и обидни коментари, като това е по-нататъшно действие в опитите да се контролира фендъм културата.


В понеделник Sina Weibo банна 1 830 потребители за 90 дни, включително някои добре познати фен акаунти, които имат милиони последователи.


В допълнение социалната мрежа заглуши за постоянно 100 акаунта и изтри 3 770 поста с нарушения. Потребителите са фенове на популярната китайска актриса Zhao Liying, чийто официален акаунт в Weibo също беше затворен.


Решението идва след групова атака в неделя на феновете на Zhao, насочен към китайския актьор Wang Yibo. Те изразиха нежеланието си да позволят на идола си Zhao да работи с Wang заради неприязън между феновете.


Колкото повече хаос, толкова по-добре. - един от феновете написа в Sina Weibo, призовавайки феновете на актрисата да нападнат актьора в социалната мрежа, което събра над 1 300 харесвания.

Екипът на Wang Yibo пусна изявление:

1. Отхвърляме всяка форма на негативно фенско поведение и кибертормоз.
2. "Преследвайте" звезди рационално и комуникирайте цивилизовано.

А Zhao Liying написа:

Надявам се, че независимо дали сте онлайн или не, можете да откриете и да обръщате повече внимание на красотата в живота, да разпространявате позитивност и да допринасяте за създаването на здравословна онлайн среда.

На 25 август пък изпълнителният директор на iQiYi Gong Yu заяви, че iQiYi и други платформи отменят предстоящи шоута за оцеляване на идоли през следващите няколко години.


Weibo започна "движение за изчистване на вредното съдържание" този месец с целта да затваря акаунти на потребители, които публикуват негативна информация по публични въпроси.


В понеделник Weibo банна 145 акаунта на знаменитост, някои от които са защитили Kris Wu през 2016 г.


На 4 август Sina Weibo проведе среща за "запазване на рационална фен общност с ред" в Weibo. Над 20 компании се присъединиха към срещата, като говориха за нуждата да се противопоставят на такова държание, което включва обиди и лични атаки между фен клубовете в социалната мрежа.


Администраторът на киберпространството в Китай призова за премахване на класирането на знаменитости и неща, които изискват от феновете да харчат пари, и разпространяването на клюки. Също така се призовават екипите на известните личности да поемат повече отговорност в наставляването на феновете.

Днес Weibo премахна класациите на знаменитостите и CP SuperTopic.

Кампанията е започната от Администрацията на киберпространството в Китай и се опитва да върне фен културата в правилния път.


Източник: Global times, c-drama tweets

Comments


bottom of page