top of page
  • albenacacheva

Трябва ли да е незаконно да се изпращат работни съобщения след края на работното време?


В Южна Корея се обсъжда дали е необходимо да се забрани даването на работни инструкции чрез Kakao Talk или други средства за комуникация в извънработно време, след като миналата седмица беше представен съответен законопроект.


Представителят на управляващата Демократическа партия Noh Woong-rae предложи преработения законопроект, който забранява да се дават повтарящи се или постоянни инструкции, свързани с работа, чрез телефонни обаждания, имейли, текстови съобщения или социални медии след законоустановеното работно време.


През последните няколко години големите компании забраниха изпращането на съобщения, свързани с работа, след 22:00 ч., но много служители все още се оплакват от стрес, дължащ се на съобщенията извънработно време, които са се увеличили с пандемията, според Noh.


Страни като Франция и Италия са заявили в трудовото си законодателство "правото на прекъсване на връзката с технологиите" след края на работното време.


През 2016 г. тогавашният депутат от ДП Shin Kyung-min внесе подобен законопроект, но той беше отхвърлен с изтичането на мандата на 20-тото Народно събрание на фона на критики за възможна свръхрегулация, тъй като подобни въпроси могат да бъдат оставени на преценката на всяка компания.


В последния законопроект беше добавена клауза - "изготвяне на многократни и постоянни работни инструкции" - и наказание от до 5 милиона вона глоби за нарушителите.

"Многократните и постоянни указания за работа в извънработно време следва да се разглеждат като "gapjil", или тормоз на работното място", заяви Noh.

"Gabjil" се отнася до арогантно или авторитарно отношение или действия от страна на тези, които имат властови позиции над другите.

"Необходима е законова възпираща мярка, за да се изкоренят лошите навици и да се защитят правата на работниците".

Критиците обаче казват, че "повтарящ се и постоянен" е двусмислена формулировка и би предизвикала голямо объркване, ако някога бъде въведена в закона.


Поддръжниците на законопроекта твърдят, че правилото за 52-часова работна седмица не се спазва напълно заради Kakao Talk и други платформи за съобщения.


Противниците казват, че налагането на глоби за това би било прекомерно.


Проучване на неправителствена група, наречена Workplace Gabjil 119, показва, че мненията по въпроса се различават в различните възрастови групи и степени на работа: Колкото по-високо са хората в корпоративната стълбица, толкова по-вероятно е те да нямат претенции по отношение на инструкциите за работа след работно време чрез Kakao Talk.


Ръководителят, който изпраща инструкциите, може да не е имал предвид, че работата трябва да се свърши сега, но трябва да помисли как един младши служител възприема това, заяви Kwon Ho-hyun, адвокат от Workplace Gabjil 119 в интервю за местна телевизия във вторник.

"След като шефът даде инструкция, младшият служител трябва да я прочете и вероятно ще помисли кога и как трябва да свърши работата. Това го безпокои, докато не е на работа, и нарушава правото му на почивка", добави Kwon.
"Вместо това шефът трябва да изпрати имейл или да планира текстови съобщения (които да бъдат изпратени в рамките на работното време)."

Източник: The Korea Herald

Comments


bottom of page