top of page
  • bknmoni

Престъпникът, пленил една нация: историята на корейския Робин Худ

Герой или злодей? Зависи кого питате...

Робин Худ, фолклорен герой, нарушил закона, за да прави благотворителни дела. Той краде от богатите, дава на бедните и в днешно време продължава да е легенда.


Докато Робин Худ от легендата е приветстван като герой, историята не е толкова черно-бяла за един истински престъпник. Южнокорейският престъпник Shin Chang Won стана известен в края на 90-те години, завладявайки нацията с игрите си на котка и мишка.

Престъпният живот на Shin започва още когато е бил млад. За първи път е арестуван през 1982 г. на 15-годишна възраст за кражба на диня, след като е бил предаден от собствения си баща - финансово затруднен фермер. През следващите 7 години Shin е арестуван още 3 пъти за кражба, повреда и бягане от местопроизшествието. Това беше само началото. През 1989 г. той е осъден на доживотен затвор за извършване на въоръжен грабеж, довел до смъртта на жертвата. Светът обаче не знаеше, че той няма да остане зад решетките. В продължение на 5 години Shin Chang Won планира бягството си, мотивиран от нечовешкото отношение, на което твърди, че е бил подлаган от пазачите в затвора.

Мъжът прекарва месеци в сваляне на килограми, за да се промуши през вентилационния отвор на банята и да пререже решетките, които блокират изхода му. През 1997 г., 8-ата му година в затвора, Shin успява да избяга и полицията започва национално издирване. В продължение на 2 години пътува из страната, оставяйки след себе си следи от кражби. През това време той избягва залавянето си 3 пъти и открадва 5 коли, 15 регистрационни номера и приблизително 60 000 долара от 50 къщи. По това време общественото мнение за Shin е разделено на две. Някои го наричат Робин Худ, или Hong Gil Dong (корейски фолклорен герой). Той дарява 1 милион корейски вона на "Къщата на Джон", център за хора с увреждания в град Pyeongtaek, провинция Gyeonggi. Използвайки парите, които е откраднал, Shin също споделя 400 000 вона с двама нуждаещи се тийнейджъри. Но как успява да избягва залавянето толкова дълго? Той не го прави сам. Общо 15 жени, които са си паднали по чара на беглеца, са го крили в домовете си. В резултат на това са изправени пред затвор и глоби за съучастие и помощ на престъпник.

"[Shin Chang Won] непрекъснато казваше, че ме обича и че ще ме носи на гърба си, когато излизахме навън. Той също така каза, че ще готви за мен, като се позоваваше на готварски книги. Говореше ми, че дори няма да съжалява, ако бъде арестуван точно пред очите ми." — казва "Kim", тогавашната 26-годишна приятелка на Shin.

Тогавашната му приятелка говори със съчувствие за своя любим, но органите на реда представят коренно различна картина на случая. Според полицията той е извършил множество престъпления, включително 5 кражби с взлом и изнасилване.

В крайна сметка Shin най-накрая е заловен благодарение на работник, който съобщава на полицията за местоположението му. През 1999 г. Shin Chang Won е върнат в същия затвор, от който е избягал. 23 години по-късно историята на корейския Робин Худ все още вълнува обществеността. Цветната тениска Missoni, която носи по време на залавянето си, се превърна в горещ моден артикул. Той беше представен в 12 епизод на корейската драма "Twenty Five Twenty One".

Източник: Koreaboo

Comments


bottom of page