top of page
  • albenacacheva

Сеулският прайд фестивал се завърна след двугодишно прекъсване


Хиляди хора се събраха пред кметството в Сеул, за да присъстват на прайд фестивала в Сеул в събота, отбелязвайки завръщането на събитието след две години прекъсване, причинено от пандемия.


Със знамена на дъгата, цветни тоалети, бои за лице и блясък, участниците отпразнуваха своята идентичност и различна сексуална ориентация и се включиха в шествието за правата на ЛГБТ общността.


Тази година събитието се проведе под мотото "Да живеем, да се обединим и да продължим напред". В ранната вечер организаторът на събитието даде оценка за участието на около 135 000 души.


Обръщайки се към присъстващите, Yang Sun-woo, ръководител на организационния комитет на фестивала, заяви, че ЛГБТ хората "променят света, като просто живеят живота си". Той добави:

"Дори светът да казва, че сме грешници, и да се опитва да заличи хомосексуалността ни, всички ние сме прекрасни такива, каквито сме."

Речите по време на събитието на моменти бяха прекъсвани от контрапротестиращи пред залата, но това не попречи на специалните гости да продължат с поздравителните си адреси. Част от гостите са посланици на САЩ, Европейския съюз, Обединеното кралство, Канада, Австралия, Нова Зеландия, Финландия, Норвегия, Швеция, Дания и Нидерландия.

"Аз пристигнах едва тази седмица. Но исках да бъда част от това събитие, за да изразя твърдия ангажимент на Съединените щати да сложат край на дискриминацията, където и да се проявява тя, и да гарантират, че всеки ще бъде третиран с уважение и човечност", заяви новият посланик на САЩ в Корея Philip Goldberg.

Говорейки за контрапротестите на опозиционните групи, ирландският посланик Julian Clare призова аудиторията да не се отказва от промяната.

"В моята страна ние извървяхме пътя от там до тук, така че знаем, че равенството в брака и равенството в обществото е възможно. Никога не се отказвайте от надеждата, че това може да се случи."

Основното събитие в събота беше прекъснато от внезапен проливен дъжд, но шествието продължи по план. Участниците, които държаха чадъри и носеха дъждобрани, преминаха по улиците на централен Сеул, докато камиони, превозващи активисти, пускаха хитови к-поп песни.


Офис служителката Choi Ha-eun се присъедини към събитието за първи път.

"Забавно и интересно е и съм изненадана, че виждам толкова много хора, които са като мен, тук", сподели Choi.

На въпроса за протестиращите срещу ЛГБТ наблизо студентка от университета с име Lee, която пътува от провинция Gyeonggi, каза, че не е притеснена.

"Мисля, че те имат твърде много свободно време. Не съм притеснена. В известен смисъл те поддържат бойния дух", сподели Lee.

Драг кралица на име Summer, облечена в рокля с форма на цвете на дъгата, каза, че е много щастлива да присъства на събитието за първи път от три години.

"Толкова е вълнуващо да видиш толкова много хора тук след три години. Бих искала да видя моята страна да стане място, където празнични дни като днешния могат да бъдат всеки ден (за ЛГБТ общността)", сподели Summer.

Макар че консервативно настроените религиозни групи са едни от най-яростните противници на сексуалните малцинства и на усилията за приемане на антидискриминационен закон, сред някои християни се чуват все повече гласове на подкрепа, казва Duho, член на англиканската мрежа "Rainbow".

"Отделни свещеници и църковни служители подкрепят правата на ЛГБТ и вярват, че това е в съответствие с учението на Библията. Решихме да създадем тази мрежа със съмишленици."

Про-ЛГБТ англиканската група организира щанд за трети път тази година и всяка година има все повече доброволци, казва членът на Англиканската мрежа "Rainbow".

"Ако живеете изцяло според Библията, не ви е позволено да ядете чийзбургери. Любимият ми цитат е, че трябва да се опитваш да спасяваш хората, които Библията ти казва, а не самата Библия".

Източник: The Korea Herlad

bottom of page