top of page
  • albenacacheva

Сеул планира да забрани пиенето на открито в парковете на река Хан


Управата на Сеул планира да забрани пиенето на открито на обществени места, включително парковете на река Хан и обществения транспорт.


На 24 март градската управа ще оповести промени в наредба, която ще позволява на кметовете и началниците на райони да забраняват пиенето в паркове, държавни учреждения, обществения транспорт и образователни институции, включително училища, детски градини и библиотеки, съобщиха от градската администрация в четвъртък.


Общинският съвет ще гласува изменението след местните избори на 1 юни. Ако то бъде прието, заповедта ще влезе в сила шест месеца след това и на нарушителите на наредбата ще бъдат налагани глоби в размер до 100 000 вона (82 долара).


Сеул преразглежда мерките за забрана на пиенето на открито в тези райони главно поради нарастващите призиви след смъртта на студент, който е консумирал алкохол край реката през април миналата година. Според онлайн проучване на града, проведено сред 1000 граждани, мнозинството от анкетираните са подкрепили обявяването на паркове край реките за зони, в които не се пие.


Противниците на забраната смятат, че преразглеждането ограничава личната свобода, както се вижда от онлайн дебата, организиран от градската управа от юни до август миналата година. През юли миналата година нощното пиене на открито в крайречните паркове временно беше забранено поради разпространението на коронавируса, но през ноември мярката бе отменена като част от правителствената схема за "връщане към нормалния живот".


В отговор служител на градската управа заяви, че "определянето на зони, в които не се пие, изисква събиране на обратна информация и мнения от експерти и граждани", и допълни, че дори ако изменението бъде прието, правителството ще се опита да забрани пиенето само в ограничена зона в определени часове, за да избегне прекомерно регулиране.


Източник: The Korea Times

bottom of page