top of page
  • Team BKNews

Chun Woo-won се извини на жертвите от Gwangju; нарече дядо си "престъпник"


Внукът на бившия диктатор Chun Doo-hwan - Woo-won - стана първият от семейството си, който падна на колене и се извини на хората, страдали по време на продемократичното движение в Gwangju от 1980 г. Някои от опечалените семейства приеха извиненията на потомъка му.


Woo-won се срещна с опечалените семейства и оцелелите жертви от потушаването на продемократичното движение от дядо му в Мемориалния културен център на 18 май в южния град Gwangju. Той нарече дядо си "престъпник", който "погазва героите, които се борят срещу военната диктатура с военни ботуши, вместо да насърчава развитието на демокрацията".


По-младият Chun, 27-годишен, призна, че е получавал невярно и изопачено историческо образование от семейството си, докато е бил дете.

Внукът на бившия диктатор бърше прахта от надгробна плоча на анонимна жертва в продемократичното движение

Някои от членовете на опечалените семейства избухнаха в сълзи при извинението на Chun и го приеха.


Няколко възрастни майки, загубили близките си преди повече от 40 години, прегърнаха Woo-won и казаха, че оценяват куража да направи такова извинение. Kim Gil-ja, чийто син Moon Jae-hak е бил убит, докато е бил в студентската милиция през 1980 г., каза, че се надява Chun "да мисли Gwangju за втория си дом" и да работи върху разплитането на историческото събитие.

Склонни сме смирено да приемем смелото извинение на Woo-won, но (по-младият) Chun не трябва да бъде виждан като герой. - каза Yang Jae-hyuk, лидерът на Съюза на опечалените семейства от 18 май.

След като се извини, Woo-won посети Националното гробище от 18 май, за да отдаде почит на загиналите.

Оценявам, че просветлявам тъмнината, която съм. Всички, които почиват в мир тук, са истински бащи на демокрацията. - написа той в дневника на посетителите на гробището.

Woo-won пристигна в Корея от Ню Йорк, където живее, на международното летище в Incheon във вторник сутринта, за да се извини на жертвите и семействата. Той беше арестуван при пристигането си по обвинения в употреба на незаконни наркотици, но беше пуснат след 38-часово разследване.


Източник: Korea Times

Comments


bottom of page