top of page
  • bknmoni

Слухове за ареста на Джак Ма свалиха 26 млрд. долара от пазарната стойност на Alibaba


За кратко във вторник хората смятаха, че Jack Ma, неуловимият основател на гиганта в китайската електронна търговия Alibaba, се е появил отново от грешната страна на закона. Ma е до голяма степен извън светлината на прожекторите, откакто Пекин се зае с компаниите в края на 2020 г. Но във вторник сутринта CCTV съобщи, че полицията в град Hangzhou, където е базиран гиганта за електронна търговия Alibaba, е разследвала човек с фамилното име Ma от 25 април.


Подробности в статията липсваха, но инвеститорите така или иначе бяха уплашени. Мнозина предположиха, че въпросният човек е Jack Ma, чието китайско име е Ma Yun. След като новината излезе, цената на акциите на Alibaba в Хонконг се понижи с 9,4% при ранната търговия, изтривайки около 26 милиарда долара от пазарната стойност, съобщи Bloomberg.


Друга държавна медия, Global Times, скоро показа статия, позоваваща се на неназовани източници, в която се казва, че въпросният човек всъщност има три букви в името. Лицето е родено през 1985 г., което го прави две десетилетия по-млад от основателя на Alibaba. Global Times го идентифицира като директор на хардуерните изследвания и разработки в ИТ компания. Това сякаш облекчи страховете на инвеститорите донякъде. Акциите на Alibaba нараснаха след доклада на Global Times и приключиха деня в Хонконг само с 0,83% по-ниска цена.

Голямата разлика в цената на акциите на Alibaba подчертава колко чувствителни са станали инвеститорите по отношение на признаците, че Пекин се съмнява във всеки от технологичните гиганти. През последните години Китай стартира антитръстови сонди срещу технологични компании, увеличиха надзора върху сигурността на данните и ограничиха използването на .интернет и игри от потребителите. В същото време технологичните фирми в Китай се надпреварват да накарат потребителите да изразходват повече на фона на охлаждащата икономика.


Alibaba е понесла основната тежест на репресията на Пекин. След като Ma открито се сблъска с регулаторите в края на 2020 г., Пекин отговори, като принуди Ant Group, финансовата единица на Alibaba, да спре IPO в Ню Йорк. Властите започнаха и разследване на Alibaba за предполагаема злоупотреба с водещата си пазарна позиция. През последните месеци Пекин сигнализира, че се освобождава от репресията. В петък правителството заяви, че "ще насърчи здравословното развитие на икономиката на платформата". Това доведе до скок на цените на интернет акциите, съобщават от Bloomberg. И все пак акциите на Alibaba във вторник показаха, че инвеститорите все още се чувстват разклатени от правителството. Анализатор каза пред Financial Times:

"Китай наложи доста политики на технологичните компании и сега всички са нащрек - ако нещо се случи, те оставят акциите."

Източник: Insider

Comments


bottom of page