top of page
  • albenacacheva

Възход на романтичните БЛ драми, базирани на уебкомикси


Жанрът "момчешка любов", известен в Корея като BL, който някога се е смятал за незначителна субкултура, е в центъра на вниманието с редица уебкомикси и уебромани, превърнати в сериали.


BL се корени в японския жанр на мангата - Yaoi, в който се представят хомоеротични връзки на мъжки герои. За разлика от повечето хомосексуални жанрове, BL елиминира реалистичните фактори като борби и предразсъдъци, с които еднополовите двойки могат да се сблъскат в реалния живот, като вместо това поставя акцент върху сладки романтични сюжети.


Оригиналният сериал на местната стрийминг платформа Watcha, "Semantic Error", се превърна в огромен хит, откакто беше пуснат на 16 февруари, и застана в центъра на вниманието.


Базиран на едноименния уеброман, който през 2020 г. беше превърнат и в уебкомикс, сериалът се върти около съблюдаващия правилата специалист по компютърни науки Chu Sang-woo (Jaechan) и екстровертния специалист по визуални изкуства Park Seo-ham (Jang Jae-young). Когато Sang-woo и Soo-ham се срещат един с друг, те се оказват в романтична връзка, в която противоположностите се привличат.


BL сериалът от осем епизода оглавява списъка на най-гледаните в платформата в продължение на шест последователни седмици, а също така печели популярност и в чужбина. Миналия месец дебютира в Япония.


След успеха предстои излизането на поредица от BL сериали.


На 14 март местната компания за продуциране и разпространение на уебкомикси Kidaristudio представи адаптация на едноименния си хитов уебкомикс "Oh! Boarding House".


Сюжетът на ситкома в осем части се върти около безработен младеж на име Sul Won (Shin Yong-seok), който става отговорник в пансиона на майка си. Живеейки под един покрив с група мъже, той открива, че някои от наемателите му са влюбени в него.


Филмовият продуцент Next Entertainment World, известен още като NEW, също се е захванал с производството на уебсериали.


В края на миналия месец дебютира сериал от 11 части, "Blueming", адаптация на популярен BL уебкомикс, който достигна общо 230 000 гледания.


Сериалът, който се излъчва в различни онлайн платформи, включително Kakao Page и Naver Series On, проследява две популярни момчета в колежа - Cha Si-won (Kang Eun-bin) и Hyeong Da-un (Jo Hyuk-joon). Скоро след излизането си сериалът доминира в класацията за най-гледани в Naver Series On.


Премиерата на сериала се състоя и в световен мащаб чрез китайската стрийминг платформа iQIYI, а в Япония предстои да бъде пуснат през юни чрез NBC Universal Entertainment Japan.


В началото на миналия месец NEW обяви, че ще пусне четири BL сериала, базирани на уебромани или уебкомиски, започвайки с "Blueming". Тя добави, че тези серии вече са продадени в други държави.

"Открихме потенциал на местните и чуждестранните пазари, тъй като BL съдържанието получава все повече внимание", заяви в съобщение Kim Jae-min, ръководител на отдела за филми в компанията.
"Възнамеряваме да работим заедно с партньори в Корея и в чужбина, за да представим съдържание, базирано на уеб IP."

Watcha ще пусне друг, периодичен BL сериал - "Love in Spring", базиран на едноименните уебкомикси.


С участието на Yoo Young-jae от бившата к-поп група B.A.P и Woo Tae-ha, сериалът проследява мъж, който се маскира като жена, за да избяга от положението на nobi - член на класата на робите по време на династия Чосон.


Компанията за електронни книги Ridibooks обяви, че ще драматизира два от своите оригинални уебромани BL, които бяха хитове в платформата.


Източник: The Korea Times

Comentarios


bottom of page