top of page
  • Team BKNews

Вълна от подозрителни международни колети притесни Корея


В събота полицията заяви, че продължава да получава оплаквания от подозрителни международни колети за втори пореден ден в страната, като притесненията са, че може да съдържат неопределен опасен материал.


Полицията допълни, че е получила общо 987 сигнала, свързани с доставката на такива колети от чужбина, основно от Тайван, само в петък, а подобни сигнали продължават.


Местните власти изпратиха спешен сигнал до гражданите да не отварят такива колети в случаите, в които самоличността на подателя не е ясна. Те също съветват хората да подават сигнали за подозрителни колети към полицията или пожарната.


В повечето колети са открити балсами са устни или други евтини продукти, а някои от колетите са празни.


Полицията каза, че ще реши дали да започне разследване, в зависимост от резултатите от анализа на веществото. Полицията изглежда смята, че възможността за тероризъм е малка, тъй като в такива колети не са открити опасни материали.


Сигналите за подозрителни колети започнаха в четвъртък, когато произволен колет от Тайван беше доставен в център за социални грижи за хора с увреждания в югоизточния град Ulsan.


Трима служители, които го разопаковали, били откарани в болница със симптоми замаяност и затруднено дишане. Полицията подозира, че причината може да е токсичен газ от колета, но тест на държавната агенция за отбранителни изследвания установи, че няма опасен материал.


Друга възможност, която се разглежда, е измама, при която търговци от онлайн платформи за пазаруване изпращат непоръчани продукти на хора, след като незаконно се сдобиват с личната им информация. Измамата цели да увеличи продажбите и да манипулира рейтингите в сайтовете за пазаруване.


Властите призоваха за бдителност срещу подозрителни международни колети. Те казаха, че цветът на такива пакети може да бъде жълт или черен.


Посолството на Тайпе в Южна Корея заяви, че подобни колети първоначално са изпратени от Китай и са пристигнали в Южна Корея след кратък престой в Тайван. Митническата агенция на Тайван е провела разследване на маршрута за доставка на предполагаемите пакети и посолството каза, че е споделило резултатите от проучването с южнокорейската полиция и свързаните с нея агенции за тясно сътрудничество.


Източник: The Korea Times

Comments


bottom of page