top of page
  • bknmoni

Южнокорейската анимация "Червените обувки и седемте джуджета" с номинация за награда "Оскар"


Анимационно филмче, създадено от южнокорейска компания, е номинирано за награда "Оскар".


Според анимационната продуцентска компания Sidus, на 9 февруари "Червените обувки и седемте джуджета" беше избран за една номинация в първия кръг на 93-те Наградите на Академията в категория анимации. 27 работи, които включват филмчета като "Червените обувки и седемте джуджета", "Душа" на Disney Pixar и "Круд 2: Новата епоха" на Dreamwork бяха избрани за кандидати. "Фалшивият" на директора Yeon Sang Ho беше избран също в първия кръг, но не успя да достигне финалния рунд.


Това е вторият път, в който корейска анимация е сред кандидатите в избора на Наградите на Академията. Това е така, защото подборът е труден и рядко се случва южнокорейски филм да привлече вниманието, главно защото САЩ е "електроцентралата" за анимационни филми.

"Червените обувки и седемте джуджета" е 3D анимационен филм от Hong Sung Ho, който започва да се излъчва в Корея през 2019 г. Той се радва на 820 000 гледания през онази година и получи награда от президента, която е най-голямата награда за анимация на полуострова. Филмът се излъчва в 123 държави по целия свят, включително Европа и Австралия. През септември 2020 г. той навлезе и на американския пазар с 6 големи дистрибутора като Lions Gate. Въпреки че се е случвало корейци да участват в продуцирането на анимация, "Червените обувки и седемте джуджета" е първият случай, в който е изцяло създаден от южнокорейци и заедно с това да навлезе и на американския пазар. Продуцентът Hong Soo Jin от Sidus Animation заяви :

За мен е чест да бъдем номинирани в първия кръг за тези награди, защото е много трудно да се навлезе в пазара на САЩ.


Източник: Allkpop

bottom of page