top of page
  • Sakura

7 причини да разбиете сърцето си с китайската драма "The Untamed"


През 2019 година "The Untamed" стана една от най-печелившите китайски драми за годината. Въпреки че се мина доста време от премиерата ѝ, феновете още не са забравили тази спираща дъха история и това не е случайно.


Разбира се, може да се каже, че сюжетът проследява приключенията на двама култиватори (хора със свръхестествени способности), които разрешават мистерии, свързани с трагично събитие в миналото, както пише на повечето места, но далеч няма да е достатъчно. Защо ли? Защото всъщност сериалът се съсредоточава не само върху главните герои и техните взаимоотношения, но и върху много други интригуващи герои, чиито съдби ще ви държат под напрежение.


Също така има 50 епизода, а всеки един от тях е изпълнен с толкова обрати, че ще ви се завие свят. Многото начини, по които могат да се тълкуват, отчасти е заслуга и на книгата, върху която е базирана драмата – "Mo Dao Zu Shi" от авторката Mo Xiang Tong Xiu.


Макар че жанрът е wuxia – тоест истории за обикновени хора, които могат да постигнат свръхестествени бойни способности чрез обучение по китайски бойни изкуства и култивиране на вътрешна енергия, всички зрители могат да открият нещо за себе си, тъй като "The Untamed" се справя отлично с разискването на теми, засягащи човешката душа и дилемите, които се пораждат в нея.


В случай че имате нужда от още убеждаване, за да гледате, ви предлагаме да прочетете следните причини:


Прекрасни актьори в главните роли

В главните роли на тази драма влизат Xiao Zhan и Wang Yibo. Преди драмата двамата бяха по-известни като идоли, а всички сме наясно, че щом става въпрос за изпълнители, мнозина се съмняват дали имат и актьорски способности. Xiao Zhan и Wang Yibo обаче са толкова силен екип, че успяха да опровергаят и най-големите скептици със своята отдаденост.

Lan в ляво и Wei - в дясно

Xiao Zhan играе Wei Wuxian – оптимистичният, безгрижен и лоялен член на клана Jiang, който започва да се занимава с демонично самоусъвършенстване. Неговата ведра, макар и подложена на изпитания усмивка навярно е разтопила милиони сърца по света. Във втората половина на сериала обаче ще видите по какъв начин се променя и колко добре изобразява това.

Wang Yibo пък влиза в ролята на Lan Wangji – справедливия и стриктен член на клана Lan. Въпреки че първоначално изглежда студен и недостъпен, едвам доловимите изражения, които прави, показват колко държи на околните и на какво е готов за тях.

Двамата герои са сродни души и през каквито и трудности да преминават, винаги нещо ги събира. Трудно е да намериш човек, който те разбира само с поглед и винаги безмълвно е зад гърба ти, без да те съди или презира, но Wei и Lan са живият пример, че такива отношения съществуват и трябва да ги ценим.

- Някога мислех, че си ми сродна душа до живот.
- Още съм.

Ярки второстепенни герои

Сериалът залага на много нови актьори, които обаче са толкова талантливи и ролите им пасват идеално, че едва ли ще забележите, че нямат много опит. Различните кланове се състоят от доста членове, които може да ви е трудно да запомните веднага, но с времето стават важна част от сюжета и без нея нищо не би изглеждало същото.


Lan Sizhui, Lan Jingyi, Jin Ling, Wen Ning – това са само част от членовете, които ще ви станат симпатични заради ярките си и дръзки характери, и чистите си сърца.


Интригуващ сюжет с обрати и силни послания

"The Untamed" започва с това как някой умира и се завръща след 16 години. Когато започнете да гледате, ще се чудите кой е, ще бъдете объркани от цялата тази информация, която се излива, и изградения свят. Обещаваме, че все пак ще откриете смисъла и тогава така ще се вълнувате от съдбите на героите, че няма да заспите, без да си пуснете следващия епизод.


Ето защо се пригответе да затаите дъх за цялата палитра от емоции, която ще изпитате – недоумение, гняв, тъга, радост и още.


И независимо какво мислите за фентъзи елементите, драмата събира в себе си запомнящи се послания.

Едно от тях е, че не бива да бързаме да съдим кое е добро и кое е зло – понякога хората взимат решения, водени от нуждата да защитят другиго. Правилното решение може и да не бъде одобрено, но това не значи, че не трябва да следваме пътя си.

Кой го интересува за широката претъпкана улица? Аз ще вървя по тесния дървен мост, докато е тъмно.

Останалите могат да са крайни и жестоки в преценките си, защото не ни познават като личности. Само най-близките ни могат да усетят какви истински чувства прикриваме.


Цялата драма се уповава и на идеята относно представата за обичта: за един тя се изразява в лоялност – да си готов да помогнеш на скъпите ти хора, без значение цената (която може да е доживотно страдание за теб); за друг тя се превръща в гняв, когато искаш за близките си най-доброто, а те изберат друг път; за трети се изразява в това просто да си себе си и да помагаш по най-добрия начин, по който можеш, както винаги си правел.


Завладяваща кинематография

Емоционалните сцени са още по-изразени с помощта на красив декор. Цветовете са наситени, а обстановката често се припокрива с вътрешното състояние на героите и съчетава древен Китай с магичното.


Със сигурност няма да можете да отделите поглед от дъжда, реките, горите, от спокойната атмосфера или тази, навяваща идването на зли сили. Детайлите в предметите също са възхитителни.


Всичко е допълнено от елегантните облекла, различни за всеки персонаж и клан, и съобразени с качествата им.


Незабравими OST-ове

Едва ли има някой, гледал "The Untamed", който да чуе заглавната песен и да не може да си спомни откъде е. Тази хармония от традиционни инструменти и текст, засвидетелстващ силната връзка между Wei и Lan, присъства постоянно в умовете ни.

Правилно и грешно - всичко е в миналото.
Как можем да измерим похвалите, обвиненията, печалбите и загубите в този смъртен свят?

Другите герои също имат собствени песни, но внимавайте да не разберете сюжета предварително, тъй като освен че може да ви насълзят, е възможно да ви разкрият някои важни неща.


Може да се гледа повече от един път

Ако не обичате да гледате драма, която вече сте, трябва да ви кажем, че тук ще е различно. "The Untamed" е ценна, защото можете вече да сте изминали 50-те епизода като шампиони, но винаги ще изпускате нещо.


Вината няма да е ваша – просто има толкова детайли, че едно гледане не е достатъчно, за да ги забележите. Доказателството е в безбройните фен теории за действията, израженията на героите, които още можете да откриете в социалните мрежи. Обръщайте внимание най-вече на репликите, защото ще откриете интересен контекст и не всичко е буквално.


Забавата никога не свършва

Положителното е, че драмата е една дупка, в която попаднете ли, няма излизане. Дори когато стигнете последния епизод, можете да намерите книгата, играта, аудио драмата, много забавни моменти зад кадър, едити в YouTube, а за драмата дори е създадена специална група, състояща се от актьорите.


Няма да продължаваме, защото няма да ни стигне цял ден, но определено драмата е едно приключение.

Comments


bottom of page