top of page
  • Team BKNews

От "Raksha Bandhan" до "Laal Singh Chaddha": проблемът с онлайн омразата в затруднения Боливуд


Двама от най-известните боливудски актьори са изправени пред призиви за бойкот на предстоящите си филми в социалната мрежа, но дали такива кампании наистина имат някакъв ефект?


Laal Singh Chaddha и Raksha Bandhan, в които съответно участват Aamir Khan и Akshay Kumar, са в трендовете тази седмица в социалната мрежа насред призиви от потребители за бойкот на филмите, актьорите и дори самия Боливуд. Премиерата и на двата филма в кината е на 11 август.


Социалната мрежа изглежда, че отразява променящата се връзка между Боливуд - индийската филмова индустрия на хинди, която дава работа на милиони хора - и публиката ѝ, но експерти казват, че е трудно да се измери колко големи щети могат да причинят призивите.


На Боливуд тепърва му предстои да се възстановява от огромните загуби, когато кината бяха затворени месеци наред заради Covid-19. Дори след като отвориха, няколко филма с големи бюджети се провалиха в боксофиса, което доведе до предсказания, че индустрията се изправя пред огромна криза. Към това се добавя и успеха на редица филми от южните индийски щати, които пробиха дори сред публиката, говореща на хинди.

Много пари и надежда са вложени в Laal Singh Chaddha - официален римейк на Forrest Gump с Том Ханкс - и Raksha Bandhan, в който Kumar играе отдаден по-голям брат на четири сестри.Но дясното крило подхвърли онлайн стари коментари, направени от звездите или други, асоциирани с филмите, за да ги обвини в това, че са антииндийско настроени.


Khan трябваше да се защити и публично да потвърди, че обича Индия, след като някои хора посочиха коментара му от 2015 г., който предизвика тревога за религиозна нетолерантност.


На коментарите се гледаше като сочещи към нарастващите нападения върху малцинствата след 2014 г., когато правителство, водено от индийския националист Bharatiya Janata Party (BJP) дойде на власт. След като коментарите предизвикаха проблем, Khan често казваше, че думите са извадени от контекст.


Тази седмица актьорът каза, че е тъжен, че хората наистина вярват, че не харесва Индия:

Искам да уверя всички, че това не е вярно, така че моля ви, не бойкотирайте филмите ми. - каза пред медиите.

Трудно е да се посочи какво точно движи опозицията срещу Raksha Bandhan - Kumar е една от най-доходоносните звезди, направила множество филми, които се харесват на националистите. Много постове обаче критикуват сценариста за критикуването на линчуването в името на защитата на кравите; други посочват туита на Kumar за изразходването на мляко в ритуали и филм от 2012 г., който критикува религиозни шарлатани.

Вярно е, че има значително увеличение на призивите някой да влезе в черния списък. Те почти никога не са органични и често пропагандират дясното крило.


Г-н Bhatia посочва, че кампании като тези обикновено се въртят около "някаква въображаема вреда на обществените настроения, която филмът или актьорът причиняват".


Това е иронично, тъй като, както добавя той, филмите на хинди "полагат всички усилия, за да успокоят публиката си".


Един от най-големите хитове на тази година беше нискобюджетният филм The Kashmir Files, който поляризира зрителите с отношението към изселването на индусите от Кашмир през 90-те години.

Национализмът, индуистката чест, историческите индуистки икони, страданието в миналото и съвременната военна сила - всичко това са популярни теми за създателите на филми в Боливуд. - написа критикът Sowmya Rajendra наскоро

През изминалите няколко години индийската развлекателна индустрия е разделена на поддръжници и критици на индуистката дясна идеология на BJP.


Повечето големи боливудски звезди предпочитат да държат политическите си мнения за себе си заради страх от обратна реакция. Създателите на филми, които се занимават с проблемни теми, често се сблъскват с масови тролинг кампании и понякога дори с полицейски случаи.


Към това беше добавена кампания, предизвикана от смъртта на актьора Sushant Singh Rajput през 2020 г., която се опитваше да определи целия Боливуд като индустрия, движена от непотизъм, която наказва талантливи аутсайдери. Въпреки че в това имаше известна доза истина, поддръжниците изтъкнаха, че тези предизвикателства проникват във всички сектори, не само във филмовата индустрия.Ефектът от тролването в социалните медии и щетите, които то нанася върху хората във филмовата индустрия, бяха повтаряща се тема на дискусия в последния сезон на популярното токшоу Koffee with Karan.

Ние като индустрия бяхме охулени. Бяхме хвърлени в тъмницата за две години, каза в един от епизодите продуцентът и режисьор Karan Johar, който е водещият на шоуто.

Макар че хората в индустрията са станали все по-внимателни относно публичния си имидж, експерти твърдят, че призивите за бойкот едва ли ще повлияят на боксофиса прекалено.

Истинското обществено мнение за хората от индустрията рядко се отразява. Akshay Kumar е може би най-популярната хинди филмова звезда днес, но призивите за бойкот на филма му Raksha Bandhan напоследък бяха популярни“, казва г-н Bhatia.

Търговският анализатор Taran Adarsh посочва успеха на филми като Dangal, продуциран от и с участието на Khan, и Padmaavat, които се изправиха срещу масови десни протести.

Всички са станали внимателни, но за да разбереш дали тролването в социалната мрежа влияе на филм, или не, трябва да изчакаш премиерата му. Отговорът на публиката ще покаже. - казва той.

Отрицателните кампании, казва г-н Adarsh, превръщат филмите в тема на разговор и предизвикват емоция още преди публиката да ги е изгледала.

Но в края на краищата, ако публиката хареса филм, няма какво да го спре. - казва той.

Въпреки че не всеки боливудски успех може да бъде категоризиран като "добро съдържание", г-н Bhatia усеща, че засега зрителят остава кралят, "не тролът".


Но със засилването на токсичността на онлайн пространствата не е вероятно проблемната връзка на Боливуд със социалната мрежа да се оправи скоро.


Източник: BBC


Kommentare


bottom of page