top of page

Силно земетресение разтърси западното японско крайбрежие; издадено е предупреждение за цунами

Земетресение с магнитуд 7,6 разтърси огромна крайбрежна зона в понеделник, като е издадено предупреждение за силно цунами за централната префектура Ishikawa.


Земетресението, което разтърси сгради и в Токио, е станало около 16:10 ч., регистрирайки максимум 7 по японската скала за сеизмичен интензитет на полуостров Noto в Ishikawa, съобщи Японската метеорологична агенция. Цунами с размери 1,2 метра или повече достигна пристанището Wajima в региона.


Съобщени са 6 случая на хора, затрупани живи от срутени къщи в Wajima. След земетресението избухна и голям пожар в града, а в няколко други общини също бе съобщено за срутени къщи.

Земетресението е било усетено от Hokkaido в Северна Япония до Kyushu в югозападния регион. Бяха издадени предупреждения и съвети за цунами за префектурите от страната на Японско море.


Това е първото предупреждение за силно цунами от земетресението от 2011 г. с магнитуд 9,0 и цунамито, което предизвика ядрената криза във Фукушима.


Агенцията предупреди, че земетресения със сеизмичен интензитет около 7 могат да засегнат същите райони през следващата седмица, особено през следващите няколко дни.


Над 51 000 души в пет префектури са били инструктирани да се евакуират, според Агенцията за управление на пожари и бедствия.


Премиерът Fumio Kishida призова хората, живеещи в региони с предупреждение за цунами, да се "евакуират незабавно".


Източник: Kyodo News

bottom of page