top of page
bknmoni

Японската принцеса Мако ще се омъжи за Кей Комуро на 26 октомври


Японската принцеса Мако ще се омъжи за приятеля си Кей Комуро на 26 октомври, съобщиха от Агенцията за управление на делата на японския императорски двор в петък, след като сватбата им бе отложена за почти три години след финансов спор с майка му. Агенцията съобщи, че принцесата, племенница на император Нарухито, и Комуро ще се присъединят към пресконференцията на същия ден.


Също така беше разкрито, че принцесата страда от форма на посттравматично стресово разстройство (PTSD) поради медийното внимание около кралската сватба - подобно на ситуацията на императрица Масако, която от години се бори с т. нар. "разстройство на адаптацията".

Очаква се принцеса Мако, най-голямата дъщеря на престолонаследника Фумихито, и Комуро да регистрират брака си по-късно този месец, преди да се преместят в САЩ, където Комуро ще работи в адвокатска кантора.


На фона на общественото безпокойство във връзка с финансовия спор в семейството на Комуро, агенцията най-вероятно ще се откаже от обичайните ритуали, свързани със сватбите на императорските членове, като церемонията по годеж (Nosai no Gi) и официалната среща на императора и императрицата преди брака (Choken no Gi). Въпреки че семейството на бъдещата императрица трябва да получи по традиция 150 милиона йени (1.3 милион долара) при напускането на дома си, агенцията ще приеме искането на принцеса Мако да откаже всякакви плащания.


Съгласно действащите закони, жените, които са императорски членове на семейството, губят кралския си статус, когато се омъжат за обикновен човек. Плащанията, финансирани от данъкоплатците, са предназначени да поддържат достойнството на бившите членове на кралското семейство. Ако принцеса Мако не получи плащането и пропусне традиционните обреди, това ще бъде първият такъв случай в следвоенния период на Япония.


Тъй като членовете на японското императорско семейство нямат паспорти, принцесата ще трябва първо да създаде семеен регистър с Комуро като обикновен гражданин, преди да кандидатства за паспорта си. Изправен пред интензивен обществен контрол, през април Комуро излезе с декларация от 24 страници, в която подробно описва паричния спор с майка му, за която се твърди, че дължи на бившия си годеник над 4 милиона йени за финансова подкрепа, включително парите, които е похарчила за образованието на Комуро.


Скоро след изявлението Комуро предложи да изчисти предполагаемия дълг в опит да уреди спора. Адвокатът му заяви, че клиентът му възнамерява да разговаря с бившия годеник на майка си. Комуро се завърна в Япония в понеделник за първи път от три години, откакто замина за Ню Йорк през август 2018 г., за да учи в юридическия факултет в университета "Фордхам". През май тази година той завърши с докторска степен. Неговата поява в Япония предизвика голямо медийно внимание с тълпа от репортери, чакайки го пред къщата на майка му в Йокахама близо до Токио, където той е прекарал карантината.


Комуро и принцесата се срещнали през 2012 г. в Християнския университет в Токио, където са били състуденти. Първоначално сватбата им трябваше да се проведе на 4 ноември 2018 г., но агенцията съобщи през февруари същата година, че отлага ритуалите след доклада за финансовия спор.

През ноември миналата година принцеса Мако изрази желанието си да продължи със сватбата, казвайки, че това е "необходимият избор" за двойката. Източник: SCMP

Comments


bottom of page