top of page
  • bknsashka

Защо общественото недоверие към корейската полиция нараства?


35-годишен мъж, който предполагаемо е преследвал бившата си приятелка и я е наръгал до смърт, е изведен от Централния окръжен съд в Сеул
35-годишен мъж, който предполагаемо е преследвал бившата си приятелка и я е наръгал до смърт, е изведен от Централния окръжен съд в Сеул

Полицията е изправена пред нарастващи критики заради неадекватно отношение към две скорошни престъпления, довели до сериозни наранявания и смърт. Недоволните твърдят, че полицаите не са в състояние да защитят живота и безопасността на хората при сегашната система и призовават за преразглеждане на ръководството за реагиране на престъпления.


В един от случаите се твърди, че 35-годишен мъж с фамилия Ким е намушкал до смърт бившата си приятелка в дома ѝ, намиращ се в центъра на Сеул. Жертвата е била под полицейска охрана заради преследване съгласно Наказателния кодекс, след като мъжът я заплашил със смърт по-рано този месец.


Тя изпратила два пъти сигнал за спешна помощ до служителите с помощта на осигурен от полицията смарт часовник, но те пристигнали на 500 метра от дома ѝ след първия сигнал поради техническа грешка в системата за проследяване на местоположението. Когато пристигнали на мястото след втория сигнал, похитителят избягал, а жертвата била преместена в болница, където след това и обявена за мъртва. Бившият приятел на жертвата бил задържан на следващия ден.


Според полицията жертвата се е оплакала на органите на реда повече от пет пъти миналата година за това, че е била преследвана и тормозена от бившия си приятел. Всеки път полицията единствено освобождавала мъжа с предупреждение.


При друг инцидент в Incheon на 15 ноември жена била намушкана от съсед по време на спор за шум. Полицайка е присъствала при нападението с нож, но тя изтичала на първия етаж, "за да поиска помощ", а в същото време и дъщерята на жертвата била ранена. Друг полицай е бил на първия етаж и е разговарял със съпруга на жената по това време.


Съгласно настоящите полицейски указания за упражняване на сила, служителите са упълномощени да използват полицейски палки и електрошокови оръжия срещу нападатели, които представляват заплаха за полицията или гражданите. Насоките не били спазени.

Полицията никога не трябва да напуска местопроизшествието в момента на престъпление; няма оправдание за случилото се при инцидента в Incheon. Преди две години беше създадено ръководство, за да се предотвратят инциденти като този, но липсва на обучение, опит и най-важното - работна етика на служителите доведе до това, каза Oh Yoon-sung, професор по наказателно правосъдие в университета Soonchunhyang пред The ​​Korea Times.

Президентът Moon Jae-in също смъмри полицията, заявявайки, че най-високият приоритет за служителите на реда е защитата на живота и безопасността на гражданите, според Cheong Wa Dae.

Няма значение дали полицаите са били мъже или жени, по-важно е основното им отношение към инцидента. Президентът разпореди засилване на съответното обучение и подобряване на системите, за да се предотвратят подобни инциденти, каза говорителят на президента, Park Kyung-mee, на брифинг за медиите.

Комисарят на Националната полицейска агенция Kim Chang-yong

В отговор полицията проведе онлайн среща на на регионалните началници, председателствана от комисаря на Националната полицейска агенция (NPA) генерал Kim Chang-yong. Ощо 350 души участваха в срещата, включително началниците на местните полицейски управления в страната и високопоставени длъжностни лица в NPA.


Те разгледаха проблеми, открити в скорошните случаи, и дискутираха как да подобрят систумата, така че полицаите да имат способностите да се справят с престъпленията на място.

Съгласихме се, че за да предпазим хората в спешни случаи, полицаите на местопрестъплението трябва да вземат внимателни и бързи решения и да използват сила, ако е необходимо. - служител на NPA заяви.

Те решиха да създадат работна група, която да предложи цялостни мерки, като подобряване на обучението за нови офицери, модернизиране на полицейското оборудване и засилване на обучението за използването му, както и преразглеждане на ръководствата, свързани с реакциите на място.


Относно лошото функциониране на смарт часовниците полицията заяви, че ще обновят системата за проследяване на местоположението и ще търсят мерки, с които ефективно да разделят преследвачи от жертвите.


Експертите посочват, че трябва да се извърши фундаментална реформа в наемането и образованието в полицията, за да се възпитава работната етика и чувството за съпричастност у бъдещите служители.


При сегашната система, при която полицаите са набирани чрез резултати от изпит, професионалната мотивация и работната етика са трудни за оценяване и някои хора може да изберат полицейската професия заради стабилност, каза пред The Korea Times Lee Yoon-ho - професор по "Полицейска администрация" в Корейския кибер университет.
Полицейската академия трябва да реформира учебната си програма, за да възпита социални умения и чувство за съпричастност у бъдещите офицери, които са решаващи, но подценявани умения, необходими в тази област. Без фундаментална промяна в набирането на служители и образоването на полицията, това може да се случи отново по всяко време. - допълни Oh.

Източник: The Korea Times

bottom of page