top of page
  • nyappey

Ескалация на антиправителствените протести в Тайланд


Снимка: Soe Zeya Tun/Reuters

Дългосрочните протести срещу управлението на премиера на Тайланд ескалират на фона на влошената обстановка с Covid-19.

Тайландската полиция използва сълзотворен газ, гумени куршуми и водни оръдия, за да разпръсне стотиците антиправителствени протестиращи, които проведоха протест в Банкок на 18 юли, въпреки ограниченията свързани с пандемията, забраняващи събиранията на повече от петима души.


В опит да избегнат разпространението на заразата, много от протестиращите предпочетоха да се придвижват с автомобили или мотори, вместо да маршируват, както на предишните протести. На място са били разположени около 1500 полицаи за борба с безредиците, заедно с камиони с водни оръдия.


Полицията съобщи, че по време на сблъсъците са ранени осем служители и поне един репортер, а 13 протестиращи са арестувани.


Организаторите на протеста призоваха демонстрацията да приключи малко след 18:00 часа, но противопоставянето между полицията и стотиците протестиращи продължи няколко часа, като тълпата се разпръсна към 21:00 часа, когато е и вечерният час в Банкок.


Полицията се намеси със сила, след като някои протестиращи се опитаха да демонтират бодливата тел и металните барикади, създадени от властите, за да блокират пътищата от Паметника на демокрацията до Правителствения дом, където се намира офисът на премиера.


Демонстрантите настояват за оттегляне на правителството на министър-председателя Прают Чан-о-ча, намаляване на бюджета на монархията и военните по време на пандемията и внос на иРНК коронавирусни ваксини, които тепърва трябва да бъдат доставяни в Тайланд.


Протестът в неделя съвпадна с деня, в който Тайланд отчете най-големия си еднодневен скок на вирусни инфекции - близо 11 400 - и когато бяха обявени нови ограничения като спирането на повечето вътрешни полети. Много части на страната, включително Банкок, са под блокада, която включва ограничения за събирания на хора и бизнес срещи, както и вечерен полицейски час.


С нарастването на инфекциите и смъртните случаи, както и броя на хората, които се сблъскват с икономически затруднения, нараства и неодобрението над мерките на правителството за справяне с пандемичната ситуация.


Критиката на правителството на Прают за това, че не са осигурени ранни и адекватни доставки на ваксини, е широко разпространена. Тайланд разчита най-вече на две ваксини, едната е китайската Sinovac, която според някои проучвания е по-малко ефективна срещу делта варианта, който в момента причинява хаос сред населението в Югоизточна Азия. Другата основна ваксина в Тайланд е AstraZeneca, която тайландска компания, собственост на краля на страната, произвежда, но само от месец юни насам и то в по-малки от очакваните количества.


Протестът бе воден от студентска протестна група „Free Youth“, която привлече десетки хиляди към протестите си миналата година, когато имаше три основни искания: правителството на Прают да се оттегли, конституцията да бъде изменена, за да стане по-демократична, и монархията на нацията да стане по-отговорна.


Джутатип Сирикхан (Jutatip Sirikhan), една от основните активистки на „Free Youth“, заяви в телефонно интервю, че много хора са починали от Covid-19 поради липсата на прозрачност и лошо управление на Прают и неговия кабинет.


„Ако не излезем сега, не знаем колко дълго ще оцелеем и дали ще имаме шанс да го направим отново.“

От началото на пандемията в Тайланд са регистрирани общо 403 386 потвърдени случая на Covid-19 и 3 341 смъртни случая. Повече от 90% от случаите и смъртните случаи са настъпили от април тази година. През този уикенд ежедневните смъртни случаи за първи път удариха над 100.


Протестиращите се събраха пред паметника на демокрацията в столицата в ранния следобед, където организаторите раздадоха маски тип N95, медицински ръкавици, дезинфектанти и дъждобрани, преди да се опитат да отидат в Правителствения дом, в който се намира кабинетът на премиера.


Организаторите раздадоха и фалшиви трупове в бели погребални савани, представляващи жертвите на Covid-19, които по-късно бяха поставени на земята и запалени върху изображение на Прают Чан-о-ча.
Източници: CNN, The Guardian, Reuters, Al Jazeera

Yorumlar


bottom of page