top of page
  • Team BKNews

Популярността на китайската уеб литература продължава да расте в чужбина


Процъфтяващата китайска индустрия за онлайн литература оказва все по-голямо влияние в чужбина - някои дори твърдят, че тя е наравно с американските и корейските филми и телевизионни предавания.


Пазарът на китайска онлайн литература в чужбина надхвърли 3 милиарда юана (412 милиона долара) през 2022 г., според годишен доклад за индустрията, публикуван в сряда на 13-о изложение за цифрови публикации в Китай, Dunhuang, северозападна провинция Gansu.


До края на 2022 г. повече от 16 000 китайски онлайн литературни произведения са били изнесени в чужбина, включително над 6 400 разрешения за физически книги и над 9 600 преведени онлайн произведения.


Читателите на китайски уеб романи в чужбина надхвърлиха 150 милиона през 2022 г., главно поколение Z, родени между 1996 и 2010 г. Авторите на уеб романи също са млади, главно родени след 1990 г.


Сред 15-те основни категории градското, уестърн и източното фентъзи, геймингът и научната фантастика се очертаха като петте най-популярни жанра сред читателите в чужбина.


През юни Wang Xiang, член на комисията по онлайн литература към Китайската асоциация на писателите, каза пред местните медии, че китайските уеб романи често са подобни на холивудските филми по отношение на техните методи на разказване на истории и се фокусират върху свръхчовешките способности:

Китайската онлайн литература се превърна в глобален културен център наравно с холивудските филми и американските телевизионни сериали по отношение на нейния обхват и влияние сред световната публика.

Други представители на индустрията също сравниха индустрията с японското аниме и южнокорейските драми въз основа глобалното влияние. Правителството на Китай по-рано призова издателите на онлайн литература да „разкажат историята на Китай на глобалната сцена и да покажат новото лице на Китай“.


Миналата година 16 китайски онлайн литературни произведения бяха включени за първи път в китайската колекция на Британската библиотека, всички от които бяха публикувани за първи път на платформата за цифрово четене Qidian.


Международната версия на Qidian, WebNovel, е една от най-големите платформи за четене на китайска онлайн литература, заедно с WuxiaWorld, стартирана през 2014 г.


WebNovel и WuxiaWorld са привлекли съответно над 19,3 милиона и 5,8 милиона посещения само през август, според данни от сайта за анализ на трафика на уебсайтове Similarweb.


Според данни, публикувани от Китайската академия за социални науки през април, приходите на вътрешния пазар на онлайн литература са достигнали 38,93 милиарда юана през 2022 г., което е годишен ръст от 8,8%.


Източник: Сикст тоун

bottom of page