top of page
  • Sakura

П-поп: опазване на филипинската култура с нови елементи


През последните години к-попът придоби глобална популярност, като милиони фенове по света ежедневно се наслаждават на нови групи, солисти и най-вече песни. Останалата част от Азия обаче също има какво да предложи и в случай че сте склонни да чуете нещо различно и като допълнение да обогатите знанията си за друг език и култура, така нареченият п-поп (пиной поп) може да се окаже добро начало.


Разбира се, някои елементи от него като тоалетите, ритъма и видеата ще ви се сторят познати, тъй като много филипински развлекателни компании наемат к-поп продуценти и се работи общо взето на същия принцип. Въпреки че засега главната цел – филипинците да се гордеят от музиката и езиците си - е базирана на местна почва, вече имат успех и в по-голям мащаб - SB19 бяха номинирани за наградите на Billboard, а дебютният сингъл на Alamat беше на второ място в класацията им Next Big Sound.

Често заслугата за “проправянето на пътя” на п-попа се приписва на SB19. Групата, състояща се от петима членове, всъщност е тренирана от корейската компания ShowBT. Цифрите в името ѝ са съчетание и от кодовете на страните и са получени чрез изваждане – 82 за Южна Корея и 63 за Филипините. Музиката им, която звучи силно, агресивно и запомнящо се, е силно повлияна от к-попа.

В същото време обаче се стреми да запази идентичността си. Песента на един от членовете – Felip – е описана като интерпретация на изпълнителя и неговия екип на колективната памет на нацията за филипинските древни божества.


Alamat също се връщат към корените си и успяват да предадат важни послания в музиката си. Членовете идват от различни части на страната и пеят на собствения си език, което е в основата на концепцията им. В дебютната си песен си песен може и да става въпрос за чувството половинката ти да те остави, но това е само на повърхността. Всъщност деветимата пеят и рапират на 7 филипински езика и са облечени в толети, вдъхновени от региона им.В "kasmala" отдават внимание на историята и по-конкретно отношението към филипинците по време на американския колониален период.


Видеото се отнася за Световното изложение в Сейнт Луис през 1904 г., когато организаторите водят филипинци и племена от различни страни, за да ги показват. Засегната е и темата за омразата срещу азиатците и неинформираността спрямо тях от страна на чужденците.Песента им "ABKD" пък е с обнадеждаващ тон.Тя започва с момиче Aeta (една от местните общности, често подложена на дискриминация, особено заради по-тъмната си кожа), което гледа към билборд, рекламиращ продукт за избелване на кожата. С надписа си “Ugly No More” билбордът твърди, че хората с бяла кожа са по-добри.


По-нататък се появяват хора, облечени като раци, което е препратка към т.нар. "рачешки манталитет" и се отнася за реагиращите негативно на чуждия успех и опитващите се да го саботират заради напредъка му.

Alamat застават срещу стандартите за красота и дискриминацията и на фона на енергична мелодия окуражават всички да следват мечтите си уверено, без значение какво останалите им казват, че са.


BGYO са други изпълнители с позитивни послания, които се превръщат в модел за подражание на младите, като учат, докато напредват с кариерата си, и станаха посланици на Национална младежка комисия. Групата често участва в благотворителни дейности, включително за пострадалите от тайфуните, и в кампании като тази, която насърчава гражданите да гласуват. Това проличава и в песните им – с дебюта си "The Light" призовават останалите да бъдат промяната, която искат да виждат.


Позната като сестринската група на BGYO, която също се занимава с благотворителност, е Bini. Името им идва от "binibini", което означава "млада дама" и представя концепцията за модерната филипинка – "сладка, страстна, независима и информирана".


Върху идеята жените да се почувстват силни стъпват още и групи като R Rules и G22:
Докато п-поп индустрията, опитваща се да разпространява филипинските традиции и да се усъвършенства, се появяват все повече нови групи, които привличат глобалната публика. Ето защо ще ви предложим още групи освен тези:


KAIA

1st.One

VXON

DAYDREAM

LITZ


DIONE


Comments


bottom of page