top of page
  • albenacacheva

Претъпканото с хора метро Gimpo Goldline предизвиква безпокойство


Откритата през 2019 г. автоматизирана безпилотна метролиния Gimpo Goldline не е в състояние да се справи с нарастващото търсене, което води до опасно препълване на гарите.


Новата влакова линия свързва Gimpo, западно от Сеул в провинция Gyeonggi, със столичната метросистема чрез станцията на международното летище Gimpo. Влаковете с два вагона са определяни като "мини метро". Но те не могат да бъдат удължени, тъй като платформите на метрото не са построени за по-дълги влакове.


Обслужвайки 10 станции на 23,67-километрово трасе между гара Yangchon и гара Gimpo International Airport, линията на метрото се превръща в актуален проблем в сектора на обществения транспорт в страната. Тълпите надхвърлят максималния капацитет всеки сутрешен и вечерен час пик, което поражда опасения за възможен инцидент.


На 11 април ученичка, както и жена на около 30 години, припаднаха на перона на Goldline на станция Gimpo International Airport, след като проявиха симптоми на задушаване. Подобен инцидент се случи във вагон на метрото през декември миналата година. Инцидентите събудиха спомени за трагедията с тълпата в Itaewon през октомври миналата година, при която загинаха най-малко 158 души.


Кметът на Сеул Oh Se-hoon и министърът на земята, инфраструктурата и транспорта Won Hee-ryong проведоха спешна среща по въпроса в събота. Кметът на Сеул е една от основните заинтересовани страни от проблема, тъй като Gimpo Goldline е дъщерно дружество на Seoul Metro, оператор на осем линии на метрото в корейската столица, управлявани от кметството на Сеул.

Двамата политици се съгласиха, че трябва да се мобилизират повече автобуси между двата града като незабавен план за намаляване на пренаселеността. Won помоли Oh да определи повече ленти само за автобуси в западната част на Сеул, така че автобусите да могат да превозват пътници до и от Gimpo без задръствания, с което кметът на града се съгласи. Но това не се очаква да се случи преди юни 2024 г., тъй като ще трябва да се проучи допълнително възможността за неговото осъществяване на място.


Преди това в петък министърът сам се повози на Gimpo Goldline по време на сутрешния час пик и заяви, че е наясно с нарастващата обществена загриженост относно услугата, включително инцидентите на 11 април. На стратегическа среща на международното летище Gimpo в същия ден Won заяви, че министерството ще мобилизира специални автобуси между Gimpo и Сеул и залага на съдействието на управата на Сеул за определяне на ленти само за автобуси.


Същия ден кметът Oh се срещна с кмета на Gimpo Kim Byung-soo, за да обсъдят въпроса. Двамата се договориха да разположат служители за контрол на тълпата в станциите по цялата линия Gimpo Goldline, както и да удължат линия 5 на сеулското метро още повече на запад до Geomdan New City в Gimpo.


Столичното управление на Сеул заяви, че обмисля разполагането на "автобуси амфибия", които да могат да превозват до 40 души между Gimpo и метростанциите в близост до река Хан в Сеул - предложение на кмета на Gimpo. Сеул заяви, че планът е в процес на разработване и подробен план за действие ще бъде публикуван "не след дълго".


Кметът Oh заяви в петък, че задръстванията по линията Gimpo Goldline "се нуждаят от незабавно подобрение" и градът му "ще вземе всички възможни мерки, за да направи целия столичен регион - провинция Gyeonggi, Incheon и Сеул - по-удобен за ежедневно пътуващите".


Източник: The Korea Times

Comentários


bottom of page